Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Mecit Şahinkaya, bianet’e gönderdiği mektubunda, hapishane idaresinin son birkaç ayda yasakladıklarını sıraladı ve maruz kaldıkları hak ihlallerini yazdı.
Şahinkaya’nın mektubunda puşisine de el konulduğu yazıyor. Hapishane idaresi gerekçe olarak “puşinin amacının dışında kullanılmasını” gösterdi.
Kocaeli’nde tutuklu bulunan Taner Korkmaz da el konulan boya kalemlerini almak için uğraş veriyor. Korkmaz üç ay önce el konulan boya kalemlerini geri almak için İnfaz Hakimliğine başvurdu. İtirazına cevap gelmedi. Boya kalemleri de iade edilmedi.
Hapishane idaresi ayrıca kalemtıraş satışını da yasakladı. Mahpuslarda bulunan kalemtıraşlara da el konması kararı verdi.
Adalet Bakanlığı, “kantinde kırmızı kalem, renkli kağıt gibi malzemelerin satışının yapılması talebinin Kurum Müdürlüğünce, bu tür malzemelerin örgütsel doküman, bayrak ve sembol yapılında kullanıldığı, ayrıca resim atölyesinde renkli kağıt ve kalem kullanma imkanı bulunduğu için reddedildiğini” açıklamıştı. Mahpuslar kalem bulundurma hakkı için mücadele ediyor.
Osmanlıca “Hırsız”a yasak
Şahinkaya, abonesi oldukları BirGün gazetesinin de 9 Aralık 2014 sayısının kendilerine verilmediğini, sonradan o günkü gazetenin hapishanede kimseye verilmediğini fark ettiklerini yazdı.
“Gazetenin manşetinde Osmanlıca ‘Hırsız’ yazdığı ertesi gün çıkan haberlerden öğrendik.”
BirGün gazetesinin Osmanlıca dersi tartışmasına ilişkin attığı Osmanlıca “Hırsız” manşeti ve gazetenin sekizinci sayfasındaki “Osmanlıca öğretilecek” başlıklı haberi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından BirGün'e cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.
AYM: İhlal değil
Anayasa Mahkemesi (AYM) de cezaevindeki on kitap sınırlamasının “ifade özgürlüğünü ihlal etmediğine” karar vermişti.
Ankara 2 Nolu F Tipi Yüksek Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü olan Özkan Kart mevzuatta sınırlama olmadığı halde odasında on kitaptan fazlasını bulunduramadığını belirterek ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurdu. AYM, 30 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan kararında ifade özgürlüğünün ihlaline yönelik iddiaların kabul edilebilir olduğunu, ancak Anayasa’nın “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” başlıklı 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğini söyledi. (AS)