Brezilya’da 111 kişinin öldürüldüğü Carandiru Hapishanesi katliamıyla ilgili yargılanan 23 polise 156’şar yıl hapis cezası verildi.
BBC’nin haberine göre, polisler, 1992’deki ayaklanmanın ardından yapılan operasyon sırasında 13 mahkumu öldürmekle suçlanıyordu.
Davada tanıklık yapan eski hapishane müdürü Moacir dos Santos, jandarmanın hapishanede katliam gerçekleştirdiğini, bazı tutukluları hücrelerinde katlettiğini söylemişti.
Global Post gazetesinin haberine göre, hücrelerinde teslim olan ve çırılçıplak soyulan tutukluların polisler tarafından öldürüldüğünü itiraf eden Santos, polisin otomatik silahlarla hapishaneye girdiğini ve ilk tur ateşten sonra komutanlarının dışarıda sevinç çığlığı attığını anlattı.
Independent gazetesi, 111 kişinin öldürüldüğü operasyonun sadece yarım saat sürdüğünü yazdı.
111 mahpus öldürüldü
Sao Paulo eyaletindeki Carandiru Hapishanesi’nde 2 Ekim 1992’de iki mahpusun arasında çıkan futbol kavgası, rakip çetelerin birbiriyle hesaplaşmaya girmesi sonucu, hızla tüm hapishaneye yayıldı.
10 bin mahpusun bulunduğu, Güney Amerika’nın en büyük hapishanelerinden olan Carandiru’da büyük bir ayaklanma başladı.
Ayaklanma polis operasyonuyla bastırıldığında 102’si polis kurşunuyla, dokuzu da mahkumlarca bıçaklanarak, toplam 111 mahkum öldü. Olayın ardından açılan soruşturmanın savcısı, birçoğunun yakın mesafeden edilen ateşle öldüğünü açıkladı.
BBC Brezilya’ya konuşan eski mahkum Jacy de Oliveira, “İçeri dalıp rastgele ateş açarak insanları öldüreceklerini asla tahmin etmemiştik. Ayaklanmaya katılmayan birçok insan da böyle öldürüldü” dedi.
“Polisler herkese ateş etmeye başladığında ben beşinci kattaydım, eğer bir polisin gözünün içine bakarsanız, ölürdünüz.”
Bakan bile itiraf etti
Polislerin avukatı Ieda Ribeiro de Souza, “onların sadece görevini yaptığını ve silahlı mahkumlara karşı meşru müdafaada bulunduklarını” savundu.
Carandiru’daki mahkumlar büyük bir ayaklanma daha başlattı, Sao Paulo eyaletindeki 27 hapishanede kalan mahpuslar da onlara katıldı, olayda binlerce ziyaretçi rehin alındı.
Hapishane, bu son ayaklanmadan kısa süre sonra, 2002’de kapatıldı. Independent, açık kaldığı 46 yıl boyunca 170 bin mahpusu “ağırladığını” yazdı.
2003’te katliamı anlatan, hapishaneyle aynı adlı bir film çekildi.
Adalet Bakanı José Eduardo Cardozo, Kasım 2012’de yaptığı bir açıklamada, “Ortaçağa ait bir hapishane sistemimiz var, bu sistem insan haklarını ihlal ediyor” demişti.
53 rütbeli de yargılanıyor
Avukat de Souza dosyayı temyize taşıyacaklarını açıkladı. Yargılamada üç polis de beraat etti.
Polisler davanın başında 15 mahpusu öldürmekle suçlanmışlardı ancak yargılama süresinde, iki mahpusun yine mahpuslarca öldürüldüğü anlaşılmıştı.
BBC, onlarca polisin de bu olayla ilgili açılan diğer davalarda yargılanacağını, polis ve askerlerin yargılanmasının olağan olmadığı Brezilya'da, verilen bu kararın da bir “ilk” olduğunu yazdı.
Katliamla ilgili açılan diğer iki davada, 53 komutan ve rütbeli polis yargılanıyor.
Operasyonu yöneten Albay Ubiratan Guimaraes de 2001’de “aşırı güç kullanmış olmaktan” 632 yıl hapis cezası aldı ancak hatalı yargılama iddiasıyla 2006'da beraat etti. Olaydan aylar sonra kendi evinde, silahla öldürülmüş halde bulundu. (AS)