Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi (TODİ) yaklaşık bir yıldır, öğrencilerin özgürlüklerinin ellerinden alınıp hapsedilmesi, eğitim haklarının gasp edilmesi, cezaevlerinde uğradıkları hukuksuzluklarla mücadele için çeşitli çalışmalar yürütüyor... Kimi zaman mahkeme ve cezaevleri önlerinde; kimi zaman sokaklarda, salonlarda...
TODİ bu çalışmayı "Meçhul Öğrenci Postası"* adını verdiği yeni bir projeyle sürdürme kararı aldı. Hapisteki öğrencilerle ilgili en temel sorun hapiste kaç öğrencinin olduğu, hangi suçlamalarla karşı karşıya oldukları, ne kadar süredir tutuklu oldukları gibi bilgilerin eksikliği. TODİ bu bilgileri derlemek için bizzat öğrencilere mektupla bu bilgileri göndermeleri çağrısını yaptı.
Öğrenci mektupları projesi hakkında TODİ'den yapılan açıklamada süreç şöyle anlatılıyor: "Çalışmalarımızı yürütürken tek dayanak noktamız öğrenciler hakkında hazırlanan iddianameler ve arkadaşlarından/ ailelerinden/ avukatlarından edindiğimiz bilgiler oldu. Cezaevlerine yolladığımız kartpostallara gelen cevaplar ise sadece hapishanede olduklarına dair izler/sesler taşıyordu.
"O izlerden, seslerden tutuklanan öğrencilerin hemen hemen hepsinin örgütlü mücadele veren öğrenciler olduğunu gördük. Çoğunluğu Kürt Özgürlük Hareketi'nden olan bu öğrencilerin seslerinin duyulmaması, onların yok sayılması için sanki ağız birliği edilmişti. Bir kuşak siyaset sahnesinden silinmeye çalışılırken kimsenin sesi çıkmıyordu. Tutuklanmalarda Kürtlere ve sosyalistlere öncelik tanınması meselenin hukuki değil, siyasi bir boyut taşıdığını apaçık ortaya koyuyordu.
"Bilgi eksikliğimizin üzerine bir de Adalet Bakanlığı'nın ve başkaca resmi kurumların verdiği yanlış bilgiler eklenince her şey içinden çıkılmaz bir hal aldı.
"Köşesinde hapishanelerden gelen mektupları yayınlayan ve hapistekiler tarafından çok okunan Özgür Gündem gazetesi yazarı Hüseyin Aykol'dan köşesinde bir duyurumuzu yayınlamasını rica ettik. Bizi kırmadı, köşesinde 'Tutuklu öğrencilerin dikkatine: Tutuklu öğrencilerden halen Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi ile iletişime geçememiş olanlar varsa, hangi okulda okumakta olduklarını, davalarının hangi aşamada olduğunu, okul yönetiminin kendileri hakkında soruşturma açıp açmadığını ve sağlık durumları gibi temel bilgileri aşağıdaki adrese göndermeleri isteniyor' notunu yayınladı.
Çok kısa sürede onlarca mektup geldi.
Bizler, hapishanelerde tutulan yüzlerce öğrencinin yaşadıklarını en iyi ifade edecek şeyin, iddianamelerden ya da bizim anlattıklarımızdan ziyade onların kendi sözleri olacağını biliyoruz."
Bu mektuplar yarından itibaren bianet'te "Hapisteki öğrencilerden mektup var" adı altında her gün yayınlanacak.
TODİ 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde ise bu mektuplardan oluşacak "Meçhul Öğrenci Postası" adlı bir gazete eki hazırlamayı hedefliyor.
* TODİ'ye halen ulaşamayan hapisteki öğrenciler, mektuplarını Ahmet Saymadi veya Deniz Gedik adına, İstiklal Cad. Mis Sokak. No: 4 Daire: 7 Beyoğlu - İstanbul adresine yollayabilirler.