Yeliz Kızılarslan’ın konuşmacı olarak katılacağı ve Hannah Arendth’in "Kötülüğün Sıradanlığı Üstüne Bir Çalışma’ adlı kitabının güncel tartışmaların ışığında değerlendirileceği "Yüzyılın Dava(ları) Kötülüğün Sıradanlığı Üstüne Bir Çalışma: Kudüs’teki Eichmann" başlıklı panel, 7 Şubat Cumartesi günü 15:00-16:30 saatleri arasında İstanbul Özgür Üniversite’de yapılacak.
“Kötülüğün Sıradanlığı Üstüne Bir Çalışma: Kudüs’teki Eichmann” adlı eserinde Arendth, Yahudi soykırımı sırasında Avrupa’nın her yerinden toplama kamplarına getirilen Yahudilerin nakledilmesiyle görevli Eichmann’ın, mahkemede yaptığı savunmada söylediği 'sadece, yasalara uygun olarak görevimi yerine getirdim' cümlesinin ardında yatan 'devlet memuru' mantığını farklı bir biçimde eleştirir ve 1960 yılında Arjantin’de yakalanarak Kudüs’te yargılanan Nazi savaş suçlusu Otto Adolf Eichmann’ın yargılanışını, 'yüzyılın davası' olarak niteler. Böylelikle, 'Kötülüğün Sıradanlığının' bir göstergesi olan bu ne yaptığını düşünmeden ve bilmeden yapma halinin dayanağı olan kamu ahlâkı ve politik yargının gerisindeki insan yaşamını kuşatan sistemi de açığa çıkarır. Arendt bu kitapla, 'görevini yerine getiren yurttaş' söyleminin sıradanlığını ve bu sıradanlığın ardında yatan milliyetçi ulus-devlet idealizminin kötülüğünün banalliğini tüm dünyaya gösterir."
Özgür Üniversite'de gerçekleşek toplantıda Arendth’in kitabından seçme pasajları okunacak Eichmann’ın cinayetlerini meşrulaştıran 'iyi birey, iyi devlet memuru ve iyi bir vatandaş' düsturunu tartışmaya açılacak. (EZÖ)