Danıştay'dan gelen Tuğcu'nun ayrılması nedeniyle oradan gösterilecek üç adaydan birini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Anayasa mahkemesi üyeliğine atayacak. Sonra da asil 11 üye yeni mahkeme başkanını gizli oylamayla seçecek.
Mahkemenin Tuğcu dışındaki üyeleri arasında sadece bir kadın var. Gazetelerdeki haberlere göre, Tek kadın üye Fulya Kantarcıoğlu'nun adı başkanlık adayları arasında geçiyor.
Tuğcu yerine atanacak üyenin geleceği Danıştay'ın yönetimindeyse, Başkan Sumru Çörtoğlu da dahil üç kadın bulunuyor.
Erdoğan'a suç duyurusu
Tülay Tuğcu'nun başkanlığı sırasında Anayasa Mahkemesi'nin en önemli kararlarından biri cumhurbaşkanlığı seçiminde mecliste 367 toplantı yeter sayısı aranması gerektiğini bağlayan karar oldu.
Böylece Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (CHP) yeni cumhurbaşkanını seçmesinin önünü kapatan karar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilince Tuğcu da suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.
Bunun dışında Mahkeme, hükümetin yaptığı birçok düzenlemenin iptali için yapılan başvurularda karar verdi. Örnekler arasında ormanlık alanların turizme açılmasını sağlayan yasa, ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun (SSGSS) bazı maddelerinin iptali de bulunuyor.
Hanım başkan
İlk seçildiğinde "kadın olması" ön plana çıkartılan Tuğcu görevi süresince bu şekilde anılmadı.
Zaten kendisi de bir röportajında "İlk hanım başkan olmam önemseniyor. Ama ben asıl 40 yıllık hukukçu kimliğimle öne çıkmak isterim. Ayrıca sayısal olarak birçok meslek gruplarına göre yargıda hanımlar daha fazla. Hanım erkek ayrımına da karşıyım" demişti.
Tülay Tuğcu'nun özgeçmişi
H. Tülay Tuğcu, 1942 yılında Ankara'da doğdu. Tuğcu, ilk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Ankara Hukuk Fakültesi'nden 1965 yılında mezun olan Tuğcu, bir süre serbest avukatlık yaptı.
1969 yılında Danıştay sınavlarını kazanarak Danıştay Yardımcısı olarak göreve başlayan Tuğcu, 1974 yılında Amme İdaresi Enstitüsü'nü bitirdi. 1982 yılında Danıştay Birinci Dairesi Kıdemli Tetkik Hakimliği'ne getirilen Tuğcu, 1992 yılına kadar bu görevi yürüttü.
1992 yılında Danıştay üyeliğine seçilerek Altıncı Dairede göreve başlayan Tuğcu, 3 yıl burada çalıştıktan sonra Danıştay Onuncu Dairesi'ne geçerek Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçilinceye kadar bu Dairede görev yaptı.
Tuğcu, Danıştay Genel Kurulu'nca belirlenen üç aday arasından 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 22.12.1999 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçildi.
"Suçluların İadesi" ve "İdarenin Takdir Hakkının Yüksek Yöneticilerde Kullanılması" konulu tezleri ve "Verimlilik" konulu çevirisi bulunan Tuğcu, evli ve iki çocuk annesi.(EÜ)