Eski Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın iki yıl önce verdiği soru önergesi, kentin depreme ne kadar hazır olduğunu, kamu binalarının dayanıklılığı, riskli yerleşim alanlarının kontrolü sorgulanıyordu. Bakanlıktan gelen cevapta, "tüm kamu binalarının yönetmeliğe ve diğer mevzuat hükümlerine göre yapılması için her türlü tedbirin alındığı" söylendi.
Ancak 23 Ekim'deki Van depremde kamu binaları büyük zarar gördü. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 24 Ekim'de yaptığı açıklamada, Van merkezdeki sekiz derslikli Gedikbulak Köyü İlköğretim Okulu'nun tamamen yıkıldığını, Van merkezde 229 okuldan 15'inin ağır, 62'sinin hafif hasarlı olduğunu, Erciş'te 150 okulun önemli miktarında hafif hasarının bulunduğu, Muradiye ilçesinde 67 okuldan birinin ağır, altısının hafif hasarlı olduğunu ifade etmişti.
Van M Tipi Cezaevi'ndeki hükümlü ve tutuklular da binanın hasarı nedeniyle yakın illerdeki cezaevlerine nakledilmelerine bugün (26 Ekim) başlandı.
Van Devlet Hastanesi de başta Doğumhane bölümü olmak üzere hasar gördü, yaralılar hastane bahçesine kurulan sahra hastanesinde tedavi ediliyor.
"Önlem alınmazsa felaket olur"
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün yaptığı konuşmada, Kurtulan'ın iki yıl önce Van'daki deprem riskine ilişkin verdiği soru önergesini hatırlatmıştı.
Kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) Meclis'e giren, sonrasında BDP'ye geçen eski Van Milletvekili Kurtulan'ın partiye kapatma kararı çıktıktan üç gün sonra, 14 Aralık 2009'da verdiği yazılı soru önergesine, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'ndan 14 Ocak'ta yanıt geldi.
Kurtulan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Kasım 2009'da kentte düzenlediği "Van ve Deprem Tehlikesi" konulu panelde dikkat çektiği tehlikelere değiniyor:
"Büyük ölçekli yapıların ve inşaatların çoğaldığı oranda, denetimlerin azaldığının altı çizilen panelde, gereken tedbirler alınmazsa depremin bir afet olmasının önlenemeyeceği ifade ediliyor. Ayrıca, bilinçsiz şekilde fay hattı üzerine konut yapılmasının da önüne geçilmesi gerektiği açıklanıyor."
Kurtulan, önergede, "deprem konusunda yapılan teknik çalışmalar ve düzenlemeleri, kamu binalarının güçlendirme çalışmalarının durumunu, yapıların kontrollerinin yapılıp yapılmadığını" sormuştu.
"Van'a özel bir çalışmamız yok"
Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakan Mustafa Demir imzalı yanıtta şunlar yer aldı:
* Bakanlığımızın Van'a özel bir çalışması bulunmamakla birlikte, kamu binalarının 6 Mart 2007'de yürürlüğe giren yönetmelik ve diğer mevzuat hükümlerine göre yapılması için her türlü tedbir alınmakta veya aldırılmaktadır. Tüm kamu binalarının güçlendirilmesine dair bir veri tabanı bulunmamaktadır.
* Mevcut bina stokunun çok olması nedeniyle binalarının tümünün Deprem Yönetmeliği'nde yer alan kurallara göre deprem güvenliklerinin belirlenmesinin tamamlanması, maliyet ve zaman açısında kısa sürede mümkün değildir.
* Bu yıl başlatılan projeyle hazırlanacak hızlı değerlendirme formu, yerel yönetimler tarafından ülke genelindeki tüm bina stokunda uygulanarak riskli binalar belirlenecektir. Ülke genelinde kamu yapı envanteri hakkında çalışılmakta olup, özel konut envanterine ilişkin bir çalışmamız bulunmamaktadır. (AS)