Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. Maddesiyle Görevli İstanbul 3 No'lu Hakimlik Umut Yayımcılık'tan çıkan "Umut 30 Yaşında, Parti ve Devrim Şehitleri Albümü", "Belgelerle TKP/ML-2, Fırtınalar İçinde Bıçak Sırtında" ve "İşkencehanelerde Kızıl Devrim Ruhunu Yaşatmaya Hazırlıklı Ol" kitapları hakkında el konma kararı verdi.
TMK 10. Maddesiyle Görevli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 Ocak, 3 Ocak ve 4 Ocak tarihli başvurularını dikkate alan mahkeme kararında 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 25/2. maddesine dayanarak kitapların "terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesi yer aldı.
Yayınlar üzerindeki yasaklar 3. Yargı Paketi'yle 5187 sayılı Basın Kanunu'na eklenen geçici maddeye dayanılarak kaldırılmıştı.
3. Yargı Paketi'ndeki 78. madde "31/12/2011 tarihine kadar mahkemeler, yetkili mülki idari amirlikleri ve diğer makamlarca basılı yayınlarla ilgili olarak verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararları, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Bu tür kararlarla ilgili mevcut bilgi ve deliller kolluk tarafından iki ay içinde yetkili Cumhuriyet başsavcılığına iletilir. Mahkemelerce, bu yönde alınmış olan kararların bir örneği İçişleri Bakanlığına gönderilir" diyor.
Umut Yayımcılık'tan çıkan kitaplar hakkındaki mahkeme kararı tarihleri 16 Ocak ve 17 Ocak tarihli. Bu tarihler kanunda geçen altı aylık sürenin dışında kalıyor.
Toraman: Karar bir şey ifade etmiyor
bianet'e konuşan Umut Yayımcılık'ın avukatı Kemal Toraman da kararın kanunda geçen altı aylık sürenin ardından verildiğine dikkat çekti.
"Bu kitaplara dair soruştumaların tarihleri 2002, 2003 ve 2000 yılları. Dolayısıyla, bu kitaplara dair soruşturmaların 3. Yargı Paketi kapsamında düşmesi gerekirdi. Ama savcılığın son gün yaptığı başvuruları kabul eden mahkeme, altı aylık süreden 10 gün sonra böyle bir karar vermiş. Teknik olarak bu kararın hiçbir şey ifade etmemesi gerekiyor."
Kitapların yayımlandığı Umut Yayımcılık Genel Yayın Yönetmeni Rahime Karvar ise muhalif yayın yaptıkları için özellikle haklarında dava açıldığını, bu durumun bir rahatsızlığın ürünü olduğunu söyledi. (EA)