Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in cevaplaması istemiyle verdiği önergede, yasak kitapları sordu.
Ağbaba, önergeye şöyle başladı: "20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren yazar Musa Anter'in, 21 yıldır Türkiye'ye girişi yasaklı olan oğlu Anter Anter'in özel izinle babasının mezarını ziyaret ettiği günlerde Musa Anter'in kitaplarına yasak getiriliyor."
18 Ocak'ta Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan üçüncü yargı reformu paketinin açıklandığını ifade eden Ağbaba, "Reform olarak açıklanan paket içerisindeki maddelerden biri de 'bugüne kadar mahkemelerce alınan kitap ve yayın toplatma ya da yasaklama kararlarının hükümsüz kalacağı' olarak açıklandı" dedi.
"Kitap yasağına kim karar verecek?"
Ağbaba, önergede Ergin'e şu soruları yöneltti:
* Türkiye'de bugüne kadar yasaklanan veya toplatılan kitap sayısı kaçtır?
* En çok kitapları yasaklanan ve toplatılan yazarlar kimlerdir?
* Hangi kitapların yasaklılıklarının kaldırılacağına kimler, hangi yöntemle karar verecekler? Konunun uzmanlarından destek alınması düşünülüyor mu?
* Bir "devrim" gibi açıkladığınız paketin hazırlık aşamasında toplumun hangi kesimlerinden görüş alındı? Görüş alınmamış ise bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
* "Kitap yasakları kalktı, yasakları güncelleyeceğiz" demenizin üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen, 1992'de öldürülen Yazar Musa Anter'in kitaplarına yasak getirildiği, yazarın kitaplarını basan Aram Yayınlarına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Örgüt propagandası yapmak" suçlaması ile soruşturma açıldığı belirtiliyor. Yargı reformu olarak belirttiğiniz paket ile Anter'in kitaplarının yasaklanması arasında ki "tezatı" nasıl değerlendiriyorsunuz? Güncelleme dediğiniz işlem bu mu? (AS)