Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarınca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) profesyonelleşmesi amacıyla yasalaştırılan "sözleşmeli erbaş" uygulaması beklenen ilgiyi görmemesini bianet'e değerlendiren "Çarklardaki Kum: Vicdani Ret" kitabının Özgür Heval Çınar ile ortak yazarı Coşkun Üsterci, askerliğin insanlara bahsedildiği kadar cazip gelmediğini söyledi.
Milliyet gazetesinden Meriç Tafolar'ın haberine göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) bünyesinde 5 bin 103 kontenjan için yapılan ilk alım sürecinde sadece 783 aday eğitim sürecine başladı.
Adayların tamamının başarılı olması durumunda bile ayrılan kontenjanın sadece yüzde 15'i dolacak.
"Mitlerin kaynağı Prusya Almanyası"
Üsterci, "Asker toplumuz", "Her Türk asker doğar" gibi söylemlerin yaygın olduğu Türkiye'de, ülke koşulları göz önüne alındığında 2 bin lira maaşın yanı sıra, lojman, sosyal güvence ve ordu evi gibi imkanların da sağlanacağı "uzman erbaşlık" uygulamasının bu kadar az ilgi görmesini "insanlar, profesyonel de olsa, askerlik yapmayı çok istemiyor" diyerek değerlendirdi:
'' 'Asker toplumuz', 'Her Türk asker doğar' gibi söylemlerin sadece uydurulmuş mitlerdir. Bu söylemlerin kaynağı, Prusya Almanya'sı. Türkiye'ye de buraya gelen Almanyalı subaylar aracılığı ile geçti. Cumhuriyet döneminde de ulus devlet yaratılırken bu mitin bütün topluma empoze edildi, böylelikle bu mite herkes inanır hale geldi. ''
"Askerlik insanlar için çekici değil"
Üsterci, Türkiye'nin söylendiği gibi "asker toplum" olmadığını, bunun genetik kodları olamayacağı gibi bilimsel ve tarihsel olarak da geçersiz bir mit olduğunu savundu ve sözlerine şöyle devam etti:
* Şu anda bedelli askerlikten yararlanacak insan sayısı, 30 yaş sınırına rağmen 460 bin. Bu bile askerliğe herkesi hevesli olmadığını gösteriyor. Kaldı ki, yaş sınırını aşağı çekersek bu rakam bir milyonu geçiyor.
* Birinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da asker kaçaklarının sayısı yüzde ikilerdeyken, bu oran Osmanlı ordusunda yüzde 20'lere kadar çıkıyordu. Bütün bu belirtiler, aslında her Türk'ün asker doğmadığını, bunun bir mit olduğunu gösteriyor.
* Bunun kaynağı tamamen Prusya Almanya'sıdır. 18-19. yüzyıl sonlarında Osmanlı modernleşmesinde Prusya askerlerinin etkisi çok fazla oldu. Dolayısıyla her Türk'ün asker olduğu miti yaygınlaştırıldı.
* Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi profesyonel ordunun olduğu ülkelerde de zaman zaman orduya insan bulmakta güçlük çekiyorlar. Mesela ABD'de Hispanik göçmenlere "Orduya girerseniz vatandaşlık hakkı vereceğiz" gibi vaatleri olmuştu. Çünkü ABD vatandaşları askere gitmek istemiyordu.
* Böyle olmasının nedeni milletlerden ziyade askerliğin kendisinin çekici bir şey olmamasından kaynaklanıyor. Bunu da mevcut askerden kaçanlardan, bedelli yapmak isteyenlerden, maaş karşılığı bile olsa profesyonel ordulara katılmak istemeyenler, vicdani retçilerden görüyoruz. (EKN)