Hamilelik sırasında haftada bir ya da iki birim alkollü içki içen kadınların çocuklarının beş yaşına kadar herhengi bir zarar görmediğini ortaya çıkaran bir araştırma, içkinin tamamen bırakılması yönündeki kabul edilmiş tıbbi tavsiyeyi boşa çıkarttı. Çalışma bu annelerin çocuklarının davranışsal ve bilişsel gelişim açısından geri kalmadığını gösterdi.
Journal of Epidemiology and Community Health adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmanın yazarlarından Dr. Yvonne Kelly, sonuçların kadınlara seçim yapmak için veri sunduğunu belirtti. Fakat sonucun "ağır alkol tüketimi, fetal alkol sendromu ya da aşırı içki almayı kapsamadığını" vurguladı.
Araştırmacılar 2000 ve 2002 arasında dünyaya gelen 11 bin 500 bebeği beş yıl boyunca takip etti. Annelerle hamilelik sürelerince alkol kullanımı konusunda konuşuldu ve beş kategoriye ayrıldılar: Hiç içmeyenler, hamilelikte içkiyi bırakanlar, hafif içiciler (haftada bir-iki birim), orta içiciler (haftada üç-altı birim ya da bir oturuşta üç-beş birim), ağır içiciler (haftada yedi ve daha fazla birim ya da tek seferde altıdan fazla birim).
Kadınların yüzde 6'sı hiç içmediklerini, yüzde 60'ı hamilelikte içmediklerini, yüzde 26'sı hafif içici, yüzde 5,5'i orta içici ve yüzde 2,5'i de ağır içici olduklarını söyledi.
Sonuçlar, ağır içicilerin çocuklarının hiperaktif olma olasılıklarının ve davranışsal, duygusal sorun yaşama oranlarının daha yüksek olduğunu gösterdi.
Öte yandan hafif içici annelerin daha üst sosyoekonomik sınıftan geldiğini belirten araştırmacılar bunun etkisini de sonuçlardan yalıttı. (EÜ)
* Bu haberi Guardian'dan kısaltarak aktardık.