Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli sendika üyesi Fatma Baytar, geçtiğimiz Cuma günü işten çıkartıldı.
Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, Baytar'ın işe yeniden başlatılması için bugün sabah saatlerinde Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
Anayasaya ve İş Kanununa aykırı
Dev Sağlık İş Çukurova Bölge Şube Başkanı Mustafa Hotlar, yedi aylık hamile olan Baytar'ın hamileliğinin duyulmasından itibaren "işten çıkması" yönünde baskı gördüğünü belirtti.
Hotlar, hamile bir kadının sözlü olarak ve çalışma koşulları ağırlaştırılarak istifaya zorlanmasının Anayasanın eşitlik maddesi ile İş Kanunu'nun 5. ve 18. maddelerine aykırı olduğunu vurguladı.
Baytar'dan bir ay önce de SES üyesi Sibel Yetkin'in doğum iznine ayrılmak üzereyken istifaya zorlandığını hatırlatan Hotlar, Yetkin'in işten çıkartılmasının da hastane başhekimliği ile yapılan görüşmeler sonucunda güçlükle engellendiğini açıkladı.
Taşeron şirketler aracılığıyla çalıştırılan işçilerin yasak haklarının korunmasında temel sorumluluğun hastane idaresinde olduğunu vurgulayan Hotlar, "Hastanelerde taşeron şirketler aracılığıyla çalıştırılan sağlık emekçileri sağlık hizmetinin bir parçasıdır, fiilen ve hukuken hastanenin işçileridir" dedi.
İş Yasası ne diyor?
İş Yasası'nın 5. maddesinde düzenlenen "eşit davranma" ilkesine göre, "işveren iş sözleşmesi yapılmasında, şartların oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz". İş Yasası'nın 18. maddesine göre de "hamilelik, doğum gibi nedenler iş akdinin feshi için geçerli neden oluşturmaz". (BB)