Fotoğraf: Erdoğan ve Herzog ortak basın toplantısında, 9 Mart 2022 Ankara/AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un 9-10 Mart'ta AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye yaptığı ziyarete Müslüman Kardeşler'in Filistin kolu Hamas'tan tepki geldi.
Hamas yaptığı yazılı açıklamada, Herzog'un bölgede Türkiye'nin de aralarında olduğu bir dizi ülkeye yönelik gerçekleştirdiği ziyaretler için "İslami Direniş Hareketi (Hamas) olarak, siyonist yetkililer ve liderlerin bir dizi Arap ve İslam ülkesine (bölgedeki birçok ülkeye) yönelik gerçekleştirdikleri ziyaretleri büyük bir endişeyle takip ediyoruz" dedi.
Açıklamada, "Filistin halkı ve haklı milli davamız için stratejik bir derinlik olarak gördüğümüz Arap ve İslam ülkelerindeki kardeşlerimize kabul ettikleri bu ziyaretlerden dolayı üzüntülerimizi ifade ediyoruz" denildi.
Düşmanla iletişim
Hamas, "düşmanla iletişim kurmama" ilkesini hatırlattığı açıklamada, örtük olarak Ankara'ya "siyonizmle işbirliği" suçlaması yöneltti: "Kudüs'ü, Mescid-i Aksa'yı Yahudileştirmeye çalışan, insanlarımıza saldıran, Gazze'yi bölmeye, halkımızı tutuklamaya, çocuklarımızı katletmeye, evlerimizi yıkmaya ve insanlarımızı yerlerinden etmeye devam eden düşmanla iletişim kurmama konusundaki prensipli tutumumuzu devam ettiriyoruz.
"İslam alemini, siyonistlerin bölgeye girmesine ve halkımızın çıkarlarıyla oynamasına izin vermemeye; Filistin halkıyla daha fazla uyum ve dayanışma içinde olmaya ve Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı savunmadaki kararlılığı güçlendirmeye çağırıyoruz.
Ulusumuzun varlığı ve çıkarları kaçınılmaz olarak siyonist gaspçılarla çelişmektedir."
Ne olmuştu?
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle geldiği Türkiye'de, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılanmıştı. Isaac Herzog, görüşmelerin ardından "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki bu sıcak karşılama için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarım"açıklaması yapmış, sözlerinin devamında da "Bölgemizdeki tüm halkların, inançların ve devletlerin barış içinde yaşayabileceğine ve yaşaması gerektiğine, ortaklıkların hepimiz için bereket ve refah getireceğine inancım tamdır" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Erdoğan da Herzog'u karşıladığı konuşmasında "Bu tarihi ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönüm noktası olacağına inanıyorum. Türkiye İsrail ilişkilerinin gelişmesi, güçlenmesi, ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük öneme sahip" olduğunu söylemiş ve İsrail ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin "salgına rağmen yüzde 36'ya yakın artış" gösterdiğini açıklamış ve "2022'de bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyorum" demişti. (AEK)