Anayasa değişikliği paketinin halkoylamasına sunulmasına ilişkin süreç işliyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Kırdar Özsoylu, Anayasa Mahkemesi'nin kararına dair, "Referandum takvimini etkileyecek bir şey sözkonusu değil" dedi.
Buna göre, 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasında kullanılacak pusulaların basımına, Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünde yarın başlanacak.
Başbakanlık Basımevinde yarından itibaren basımına başlanacak pusulalar, beyaz renk üzerine ''evet'', kahverengi renk üzerine ''hayır'' ibareleri bulunan birleşik oy pusulası şeklinde olacak.
İlçe seçim kurulları, oy vermenin düzenli yürütülmesini sağlamak için gerekli bütün önlemleri almak ve oy verme işlemlerini denetlemekle yetkili ve görevli olacak.
Referandum takvimi
Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği takvime göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:
15 Temmuz Perşembe: Oy verilecek gümrük kapılarının tespiti ve buralarda görev alacak ilçe seçim kurullarının oluşturulması çalışmaları başlayacak. Çalışmalar 17 Temmuz'da sona erecek.
17 Temmuz Cumartesi: Gümrük kapılarında görev alacak sandık kurullarının oluşturulması çalışmaları başlayacak.
20 Temmuz Salı: Sandık seçmen listelerinin çoğaltılması tamamlanacak. Seçmen bilgi kağıtlarının (yurt içi) yazımı ve dağıtımı başlayacak. Türkiye genelinde sandık kurullarının oluşturulması çalışmaları başlayacak.
24 Temmuz Cumartesi: Gümrük kapıları sandık kurullarının oluşturulması tamamlanarak ilgililere tebliğ edilecek.
Gümrük kapıları sandık kurullarının halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak.
Radyo ve televizyonda konuşma yapabilecek olan ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin bu yöndeki isteklerinin ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcilerinin YSK'ya bildirmelerinin son günü.
29 Temmuz Perşembe: Gümrük kapıları sandık kurulları başkanlarına, halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbaları teslim edilecek ve bu kişilere eğitim verilerek göreve hazır hale getirilecek.
3 Ağustos Salı: Gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlanacak.
11 Ağustos Çarşamba: Türkiye genelinde sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak, oluşumda görev alanlara bu husus bildirilecek.
Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zaman ve sırası tespit edilecek. TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ile iktidar partisinin yapacakları konuşmaların yayın zaman ve sıralarının tayini amacıyla kura çekilecek.
12 Ağustos Perşembe: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımı tamamlanarak, plan dahilinde dağıtımına başlanacak.
16 Ağustos Pazartesi: İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek halk oylaması araç ve gereçlerini ihtiva eden malzeme torbaları hazırlanmaya başlanacak.
3 Eylül Cuma: Seçmen bilgi kağıtlarının (yurt içi) seçmenlere dağıtımı tamamlanacak, dağıtılamayanlar ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslim edilecek.
Propaganda dönemi ve yasaklar
5 Eylül Pazar: Serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasaklar ile radyo ve televizyon konuşmaları başlayacak.
6 Eylül Pazartesi: İlçe seçim kurulları başkanlıklarınca, halk oylamasında görev alacak sandık kurulu görevlilerine eğitim verilmesine başlanacak. Halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek ve sandık kurulları göreve hazır hale getirilecek.
Herhangi bir nedenle dağıtılamadığı için ilçe seçim kurulu başkanlığına iade edilen seçmen bilgi kağıtlarının, oy verme gününde seçmenler tarafından istenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
7 Eylül Salı: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen kütükleri kesinleştirilecek.
11 Eylül Cumartesi: Propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.
12 Eylül Pazar: Halk oylaması yapılacak ve seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.(BB)