Gürcü Kültür Evi Başkanı Erdal Küçük, Türkiye'de yaşayan halkların kendi dillerinde eğitim ve öğretim alabilmesini talep ediyor.
Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sundukları kısmi anayasa taslaklarını “anadil”, “laiklik” ve “vatandaşlık tanımı” üzerinden Küçük'e sorduk.
Anadil meselesinde AKP-BDP “resmi dil Türkçe” dedi. Ancak BDP, yerel meclisler kurulmasını ve bu meclislerin alacağı kararlar çerçevesinde farklı bölgelerde farklı dillerin de “2. resmi dil” olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyor. CHP ise “resmi dil Türkçe” yerine “Devletin dili Türkçe” diyor. Sizce anadil meselesi nasıl olmalı?
Devletin resmi dili Türkçe olsun ancak Türkiye'de yaşayan halkların dillerininde garanti altına alınıp bu dilin korunmasından yanayım. Resmi olarak bu dillerin eğitim ve öğretiminin yapılmasından yanayım.
Vatandaşlık tanımı konusunda farklı görüşler var. AKP “Türk milleti” tanımını, CHP “Türk ulusu” tanımını kullanırken BDP “Türkiye halkı" diyor. Sizce vatandaşlık tanımı nasıl olmalı?
"Türkiye Halkı" tanımı daha doğru geliyor.
AKP, CHP, BDP laiklik ve inanç özgürlüğüne taslaklarda yer verdi. Sizce anayasada nasıl bir laiklik ve inanç özgürlüğü olmalı?
İnananın inançlarını, inanmayanın da haklarının korunmasından yanayım. Toplumun kutsal saydığı değerlere, onları kutsal saymayanların saygı göstermesini, tersi durumunda da saygı gösterilmesindne yanayım. Birey neye inanıyorsa onun özgürce öğretilmesinden yanayım. İnanmadığı bir şeyi de zorla öğretilmesinden yana değilim. (NV)
TÜRKİYE HALKLARI ANAYASAYI KONUŞUYOR:
"Hiçbir Halkın Adı Zikredilmesin"
“Devlet İnançlara Eşit Mesafede Olmalı”
"Türkiyeliliğe Vurgu Yapılmalı"
"İkinci, Üçüncü Resmi Dil de Desteklenmeli"