"Gürcistan'da yönetimde olan ırkçı ve milliyetçi hükümet, Batı'yla bütünleşme hedefine ulaşmak için Güney Osetya sorununu zor kullanarak bitirmek istiyor. Bunun için de Amerika Birleşik Devletleri'nden destek alıyor."
Türkiye'deki Osetlerin oluşturduğu Alan Vakfı'nın başkanı Remzi Yıldırım, bölgede bir süredir devam eden ve dün akşamdan itibaren Gürcistan ordusunun saldırılarını yoğunlaştırmasıyla yükselen çatışma ortamını bianet'e böyle değerlendirdi.
Yıldırım, dün bölgede yaşayanlarla telefonda görüştüğünü, kente hakim tepelere yerleşen keskin nişancıların ateş açtığını, ABD ordusunca eğitilen özel birliklerin kentin çevresinde bulunduğunu öğrendiğini anlattı. Bugünse telefon hatları kesilmiş durumda.
Kent işgal altında
Gürcistan ordusu Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi kuşatırken, bugün öğleden sonra Rusya ordusuna bağlı 150 kadar tank da ayrılıkçı militanlara destek vermek için ülkeye girdi.
Güney Osetya'daki Rusya barış gücü askerlerinin Komutanı Murad Kulahmedov, kentin "yerle bir edildiğini" söyledi.
Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, "Rusya'nın ülkesini işgal ettiğini, savaşın eşiğinde olduklarını" söyledi ve ABD'yi müdahale etmeye çağırdı. Rusya'ysa Gürcistan'dan askeri harekata derhal son vermesini istedi.
Uluslararası Kızıl Haç sözcüsü Anna Nelson, kentteki hastanelerin yaralılara müdahale etmekte zorlandığını açıkladı. Yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı kentte sivillerin sığınaklara ve evlerin bodrum katlarına sığındığı belirtiliyor.
Osetya'nın tarihi
Yıldırım, Oset halkının "barış içinde kendi topraklarında yaşamak istediğini" söyledi.
Bugün Güney Osetya olarak adlandırılan bölge 1800'lerde Rus İmparatorluğu'na katıldı. 1917 Ekim Devrimi'nin ardından bir süre ikiye bölünen Osetya'da bağımsızlık mücadeleleri sırasında Gürcülerle yaşanan çatışmalarda tahminen 18 bine yakın Oset öldü. Sovyet sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Osetler bir derece özerklik kazandı; kendi dillerini kullanabildi ve eğitim verebildi.
1990'larda SSCB'nin dağılmasıyla birlikte Osetya kuzey ve güney olarak ikiye bölünürken, Gürcistan sınırları içinde kalan Güney Osetya'da savaş başladı. Savaş sonunda Güney Osetya fiili bağımsızlığını kazandı; bölgede Rusya, Gürcistan ve Osetya askerlerinden oluşan bir barış gücü kuruldu.
2004'te devlet başkanı seçilen Saakaşvili, bölgeyi kontrol altına alma vaadinde bulundu. 2006'da resmi olmayan bir referandumlar Osetler bağımsızlıklarını ilan etti. Kuzey Osetya Rusya Federasyonu'na bağlı, güneyde de çok sayıda Rusya vatandaşı yaşıyor; dolayısıyla Rusya gerilime doğrudan müdahil olma hakkı bulunduğunu söylüyor. Bu yıl Gürcistan'ın NATO'ya aday olması da Rusya'yla ilişkilerinin gerilmesine yol açmıştı.
"Barış istiyoruz"
Yıldırım, iki halkın barış içinde yaşamasının mümkün olduğunu fakat Gürcistan yönetiminin Batı'yla bütünleşmek için Güney Osetya ve bir diğer bağımsızlıkçı bölge, Abhazya'yı kontrol altına almaya çalıştığını söyledi.
"Gürcü halkı da gelen yardımlar ve refahın artmasını umarak bu hükümetin milliyetçi politikalarını destekliyor. Bu savaş burada bitmeyecek. Biz savaştan yana değiliz. En kısa zamanda barışın ilan edilmesini istiyoruz."(EÜ/EZÖ)