Almanya'yı Doğu Berlin ve Batı Berlin olarak ikiye bölen ve tam da bu yüzden 'utanç duvarı' olarak adlandırılan Berlin Duvarı'nın yıkılışının 28'inci yılı kutlanıyor.
Kenti birbirinden ayıran duvar, ikiye bölünen Almanya halkının duvarı yıkmasıyla tarih sahnesinden silinmişti. Soğuk Savaş döneminin eseri olan duvar yıkıldı ancak devletler çeşitli nedenlerle duvarlar örmeye devam etti. ABD-Meksika ve Yunanistan-Türkiye sınırındaki duvarlar "göçmen ve mültecilerin geçişini engellemek"; İsrail'in Filistin'in etrafına ve Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırına ördüğü duvarlar ise "güvenlik" gerekçeleriyle inşa ediliyor.
240 kişi geçmeye çalışırken öldü
Berlin Duvarı da Doğu Berlin'den Batı Berlin'e geçişi engellemek için yapılmıştı. Ancak 186 adet gözetleme kulesi, mayınlar, köpekler, çelik kapılarla korunan duvardan, örüldüğü 1961 yılından sonra 28 yıl boyunca yaklaşık beş bin kişi geçmeyi başarmıştı.
Bununla birlikte uzunluğu 46 kilometre olan duvardan geçmeye çalışan 240 kişi ise bu sırada güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.
Steinmeier: Farklı duvarlar örülüyor
Almanya'da son seçimlerin ardından 'Yeni Nesil Naziler' olarak da tanımlanan aşırı sağcı AfD'nin (Alternative für Deutschland/ Almanya İçin Alternatif) yüzde 13'lük bir oyla meclise girmesi endişeleri güncelledi.
AfD'nin özellikle doğu eyaletlerinde yükselişte olduğu seçimlerin ardından Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bir açıklama yaparak "Bizi ayıran en büyük duvar yıkıldı. Fakat bu seçim sonuçları da gösteriyor ki, Berlin Duvarı'na kıyasla daha az görülür, dikenli telleri ve idam cezaları olmayan yeni duvarlar örülüyor" dedi.
Steinmeier ayrıca, "Bu duvarların ardından demokrasi ve temsilcilerine karşın derin bir güvensizlik beslenmektedir" ifadelerini kullandı.
1961'de örüldü, 28 yıl geçit vermedi
Duvarlı yıllarda Batı Almanya'dan Doğu Almanya'ya bakan bir çift.
Berlin duvarı, 1961 – 1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanya arasında yer alan, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya göç ve kaçışlarını engellemek gibi gerekçelerle inşa ettirilmişti.
Halkın göç etmesinin sebepleri arasında yönetimin baskıları, ekonomik problemler, kısıtlanma hissi ve korku gibi etkenler bulunuyordu.
Duvar birçok aile bireyinin birbirini görememesine, hatta birçok bireyin hayatını kaybetmesine sebep oldu.
Yıkılışına binlerce Alman katıldı
9 Kasım 1989'da iki taraftan da binlerce Alman duvarın yıkılışına katıldı.
Berlin duvarının kaçışları engelleyemediğini fark eden Alman Demokratik Cumhuriyeti hükümeti geçişlerin serbest olduğunu 9 Kasım 1989'da halka duyurdu.
Brandenburg Kapısı'ndan başlanılarak, barikatlar ve diğer geçiş önlemleri kaldırdı. Neredeyse 1 saat içinde, her iki bloktan gelen yüz binlerce Alman, duvarın iki tarafında birikmeye başladı.
Resmi olarak ise 13 Haziran 1990'da yıkımına başlanan duvar, 13 Ekim 1990´da sona erecek Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin de sonunu hızlandırdı.
Devletlerin örmeyi sürdürdüğü duvarlar
Türkiye
Türkiye 911 kilometrelik Suriye sınırına duvar örüyor. 2 Haziran 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duvarın 200 kilometresinin tamamlandığını açıkladı. Aynı konuşmada Irak ve İran sınırına da duvar öreceklerini söyledi.
Duvar, 30 santimetre kalınlığında ve üç metre yüksekliğinde.
Yunanistan
Yunanistan da göçmenlerin girişini önlemek üzere Türkiye sınırına yaklaşık 10 kilometrelik duvar ördü. Yapımına 2011'de başlanan duvar, Aralık 2012'de tamamlandı. Duvar inşaatına yaklaşık 6 bin metreküp beton, 800 ton çelik ve dikenli tel harcandı.
ABD
Meksika’da da ABD’ye geçişleri engellemek için sınırda 1123 kilometrelik bir duvar var. Duvar ayrıca internet bağlantılı kameralarla da gözetleniyor. Tüm bu tedbirlere rağmen, sınır geçişleri sürüyor.
İsrail
İsrail de ikinci İntifada’nın ardından, 2004’te yapımına başladığı Batı Şeria duvarına “güvenlik seti” adını verdi. Bittiğinde toplam 708 kilometreye ulaşacak olan duvar, Filistin halkını dünyadan tamamen izole ediyor.
(PT/AS)
Berlin Duvarı'nı Anlatan FilmlerWolfgang Becker'in "Good Bye Lenin" (Elveda Lenin) filminden bir kare. • 'Der Himmel Über Berlin' (Berlin Üzerinde Gökyüzü), (1987) |
*Kaynak: Deutsche Welle, Wikipedia