Ankara Basın Savcılığı, Halkevleri hakkında, "terör örgütü güdümünde faaliyet gösterdiği" iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma, Hopa Davası'nı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın suç duyurusunun ardından başladı.
Halkevleri'nin 4 Nisan tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile "yararlı dernek statüsünden çıkarılmasına" karar verildiği de Temmuz ayında ortaya çıkmıştı.
Halkevleri Genel Başkanı Başkanı İlknur Birol, bianet'e yaptığı açıklamada, "yargının Halkevleri'yle ilgili uygulamalarını bir sindirme politikası" olarak değerlendirdi.
"Halkın hakları ihlal ediliyor"
Başbakan Erdoğan'ın 31 Mayıs'taki Hopa mitinginde emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölmesinin ardından yapılan protestolara destek veren Halkevleri üyelerinden bazıları, yarın (9 Kasım) Ankara'daki Hopa Davası'nda hakim önüne çıkacak.
22'si tutuklu 28 kişinin yargılandığı davanın iddianamesinde, Halkevleri, "Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (THKP-C) legal kolu" olarak tanımlanıyordu.
28 kişi hakkında, "silahlı terör örgütü THKP-C Devrimci Yol Devrimci Gençlik üyesi" oldukları iddiasıyla 12 yıl 6 aydan 42 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açan Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, derneğin de "silahlı terör örgütü güdümünde faaliyet gösterdiği" iddiasıyla kapatılması için suç duyurusunda bulundu.
Birol'un da "Dernekler Kanunu'na muhalefet" suçundan 1-3 yılla yargılanması talep edilen suç duyurusunda, Ankara Emniyeti'nin bilgi notu kanıt gösterildi.
Derneklerle ilgili kapatma davalarına bakan Ankara Basın Savcılığı da, 2011/3144 hazırlık numarasıyla 16 Kasım'da soruşturma başlattı. Savcılığa yazılı savunma dilekçesini ileten Birol, soruşturmaya dayanak olan bilgi notunun imzasız olduğunu, kimin hazırladığının belli olmadığını söyledi.
"Bu da, 'terörist' şeklinde yaftalayarak legal yapıları kriminalize etme yönteminin uygulamalarından biri. Halkevleri iktidarın otoriter eğilimlerine eleştirel tutumunu sürdürmüştü, yargının bu uygulamalarını da bir sindirme politikası olarak değerlendiriyoruz. Davalar ve soruşturmalarla halkın temel hakları da ihlal edilmiş oluyor."
Birol, kapatmayla ilgili soruşturmanın, "Başbakan Erdoğan'ın Hopa sonrasındaki mitinglerinde kurumun adını söyleyerek Halkevleri'ni hedef göstermesinin ardından gelmesine" dikkat çekti.
İki kez kapatılmıştı
1932'de Cumhuriyet Halk Partisi'nce (CHP) tarafından kurulan Halkevleri, Demokrat Parti'nin (DP) 1950'de iktidara gelmesinin ardından 1951'de kapatıldı.
27 Mayıs darbesinin ardından, Halkevleri kadroları 1961'de Türk Kültür Dernekleri'ni kurdu. Halkevleri 1963'te tekrar açıldı ve çalışmalarına başladı.
12 Mart darbesi sonrası birçok şubesi basılan ve yöneticisi tutuklanan Halkevleri 12 Eylül'de bir kez daha kapatıldı. Halkevleri 1987'de tekrar başladığı faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. (AS)