Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, veli ve öğretmenlerle yapılan anketler sonucunda okullarda yaşanan sorunları belirlediği Eğitim Hakkı Raporu’nu Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapılan basın açıklamasıyla duyurdu.
17’incisi açıklanan rapor Artvin, Kocaeli, İzmir, İstanbul ve Ankara’da okul önlerinde öğretmen ve velilerle yapılan okul durum anketleri değerlendirilerek hazırlandı.
Ders kitapları eksik
Raporda şu noktalar vurgulandı.
*2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk ayında öğrencilerin ders kitapları dağıtılmadı.
Ankete katılan velilerin yüzde 82’si yeni eğitim öğretim yılının ilk ayında en önemli sorun olarak ders kitaplarının olmamasını vurguladı.
Anketin verilerine göre, bu eğitim-öğretim yılının ilk ayında ilkokul ve ortaokullarda en çok Türkçe, matematik, fen bilimleri, müzik ve sosyal bilgiler ders kitapları, liselerde Türk Dili ve Edebiyatı, felsefe ve din dersi kitaplarının dağıtımında eksiklik bulunuyor.
Velilerin yüzde 89’u eğitim-öğretim materyallerinin hazırlanmasında ve basılmasında iktidarın siyasi kaygılarla hareket ettiğini düşünüyor.
TIKLAYIN - YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILININ HALİ
15 Temmuz etkinlikleri şiddet içeriyor
* Ankete katılan velilerin yüzde 73‘ü iktidarın eğitim alanında da 15 Temmuz Darbe Girişimini kendisi için fırsata çevirdiğini düşünüyor.
* Yüzde 70’i okulların açıldığı ilk hafta gerçekleştirilen 15 Temmuz etkinliklerinde çocuklara dağıtılan broşürlerin, izletilen videoların, okunan şiirlerin çocukların düzeylerine, yaş özelliklerine uygun olmadığını ve şiddet içerdiğini belirtti.
* Ankete katılan velilerin yüzde 85’i Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim politikasına güvenmediklerini ifade etti.
TIKLAYIN - HER DÖRT OKULDAN BİRİNDE İKİLİ ÖĞRETİM YAPILIYOR
İmam hatip tercihleri
* Ankette “çocuğunuz eğer ilkokula gidiyorsa nasıl bir ortaokula göndermek istersiniz” sorusuna velilerin yüzde 99’u ilkokuldan sonra çocuklarını imam hatip ortaokuluna göndermek istemediğini belirtti.
“Çocuğunuz eğer ortaokula gidiyorsa nasıl bir liseye göndermek istersiniz” sorusuna karşılık velilerin yüzde 52’si fen liselerine, yüzde 30’u Anadolu liselerine, yüzde 9^u meslek liselerine, yüzde 7’si sosyal bilimler liselerine, yüzde 2’si imam hatip liselerine göndermek istediklerini söyledi.
* Velilerin yüzde 51’i okullarında öğrencilerin kılık-kıyafetlerinden, eteğinin boyu, pantolonun darlığı, saçının şekli, taktığı takıdan dolayı okul yönetimi tarafından uyarıldığını belirtti.
TIKLAYIN - "ÖĞRETMENLER SEÇMELİ DERS YÖNLENDİRMESİNDE BULUNMAMALI"
Seçmeli dersler
* “Çocuğunuzun seçmeli dersini nasıl seçtiniz” sorusuna velilerin yüzde 62’si “seçmek istediğimiz dersin öğretmeni olmadığı için mecbur kaldık” cevabını verdi.
*Ankete katılanların cevaplarına göre, okulların yüzde 46’sında sınıf mevcudunda geçen seneye göre bir artış var.
Temizlik, sağlık
* Okulların yüzde 85’inde yardımcı hizmetlilerin taşeron olarak çalıştırıldığı belirtildi. Temizlik bütün okulların en ciddi sorunlarından biri olarak ortaya çıktı.
*Ankete göre okulların yüzde 34’ünde kütüphane, yüzde 30’unda laboratuvar bulunmakta, yüzde 95’inde revir/sağlık odası bulunmuyor. (YY)