Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı (SSGSS) , Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik tasarısını, nükleer santral projelerini protesto eden işçiler, bunların geri çekilmesini istedi.
İşçiler 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini, 1 Mayıs 1977 katliamı dosyasının açılmasını ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını da istediler.
Çalışma gününe karşın kitlesel kutlama
bianet'in görüştüğü gözlemciler, mitinge katılım oranının geçen yıllara göre düşük olduğunu belirtti; bunu da mitingin hafta başında ve .çalışma gününde olmasına bağladı; polisin de "kışkırtıcı olmayan bir tavır benimsediğini" ifade etti. Gözlemciler, gençlerin, kadınların ve eşcinsellerin katılımının yüksek olduğunu da bildirdi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Tepe Nautilus, Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Haydarpaşa'da toplanan gruplar, üç kortej halinde mitingin yapılacağı Kadıköy meydanına yürüdüler.
Yürüyüş boyunca hükümeti protesto eden emekçiler, hükümeti istifaya çağırdılar. Emekçiler güvenlik noktalarındaki sıkı aramalardan sonra, meydana alındılar.
Kutlamalarda yer alanlar arasında, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP); Emeğin Partisi (EMEP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Halkevleri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB); Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP), Sosyalist Emek Hareketi (SEH), anarşistler, 78'liler, Lamda İstanbul, Partizan ve çeşitli dergi çevreleri bulunuyordu.
Sosyal güvence, terörle mücadele ve F tipleri
Mitingde atılan sloganlarda ve taşınan pankartlarda, SSGSS, TMY'de değişiklik tasarısı ve F tipleri öne çıktı.
DİSK'e bağlı Emekli-Sen, "Bize iyi bakın; ülkenin son emeklileriyiz" derken, Tutuklu Hükümlü Aileleri yardımlaşma Derneği (TAYAD) de, F tipi cezaevlerindeki tecrit uygulamasını protesto etti; bu cezaevlerinde hayatlarını kaybedenlerin tek tek fotoğraflarını ve tecride karşı büyük bir pankartı taşıdı. F tiplerindeki tecrit uygulamasını protesto, miting kürsüsünde de dile getirildi.
Beşiktaş Spor Kulübü taraftarlarının oluşturduğu Çarşı grubu da, "Çarşı savaşa da karşı" pankartı taşıdı.
Kutlamalar boyuca sık sık atılan sloganlardan bazıları şöyleydi:
"Biliyor musunuz? Artık sen de teröristsin!", "TMY'ye hayır", "TMY değil, daha fazla özgülük", "Kürt sorununa demokratik çözüm", "Okulları sattırmayacağız".
DTP'liler de PKK lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Gözlemciler, Kürt hareketinden mitinge katılımının, geçen yıllara oranla düşük olduğunu ifade etti.
Aydın: Halka ihanet yasalarının iptali için mücadele etmeliyiz
bianet'in görüştüğü Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın, "Yeni liberal sömürü politikalarının yarattığı yıkım karşısında, 'yoksulluk eksenli' bir mücadele sürdürdüklerini" söyledi..
"Yerelden başlayarak işyerleri ve mahalleleri kapsayan bir mücadele kültürü başlattık. Kısmen de başarılıyız. Halka rağmen çıkarılan ihanet yasalarının iptali için mücadele veriyoruz."
Aydın, demokrasi güçlerinin 1 Mayıs'ta, en çok halkın kaybettiği değerleri, kamusal alanı yeniden inşa etmeyi talep etmesi gerektiğini söyledi. TMY'de değişiklik tasarısının kitleleri susturmak için gündeme getirildiğini, herkesin demokratik haklarını kullanmak için kararlılık göstermesi gerektiğini ekledi.
1 Mayıs'ta Türkiye Komünist Partisi'nin Kartal'da, İşçi Partisi'nin de Tepebaşı'nda kutlama yapması üzerine gündeme gelen "kutlamaların bölünmesi" tartışması için de, Aydın, "Ne yazık ki, farklı yaklaşımların bizleri istediğimiz yere taşımadığını görüyoruz. Bölünmeleri gidermek için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız" dedi.
Yeşil: Mücadele daha fazla öne çıkmalı
TMMOB'den Hüseyin Yeşil de, bianet'e, SSGSS, TMY'de değişiklik ve nükleer santral projeleriyle ilgili "Bunlara karşı mücadelenin daha fazla öne çıkması gerekiyor" dedi.
Yeşil, kutlamalarla ilgili de "1 Mayıs'ın her zaman dört sendikal konfederasyonun öncülüğünde yapılmasını doğru bulduklarını" söyledi..
"1 Mayıs dayanışma birlik ve mücadele günüdür. DİSK ve KESK neredeyse, mücadelemizde onlarla birlikteyiz."
Kayacan: En önemli ihtiyaç kardeşlik
bianet'in miting alanında görüştüğü 26 yaşındaki simitçi Dağıstan Kayacan, "Ülkede en önemli ihtiyaç, kardeşlik, birlik ve beraberlik" dedi. Altı yıl önce Erzurum'dan İstanbul'a geldiğinden beri seyyar simitçilik yapan Kayacan, "İnsanlara artık simit saraylarından artık alışveriş yaptırılıyor. Buna teşvik ediliyorlar" derken, en büyük baskıyı da belediyeden gördüklerini ifade etti.
"77 katliamının sorumluları ve darbeciler yargılansın"
Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) üyeleri de, 1 Mayıs 1977 katliamının aydınlatılmasını, sorumlularının yargılanmasını istedi. Sinema emekçileri, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını da istedi.
"1 Mayıs resmi tatil olsun"
Mitinge katılanların ortak taleplerinin arasında, 1 Mayıs'ın resmi tatil olması da vardı. Bu talep miting kürsüsünde de dile getirildi.
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Aydın Cıngı da, yaptığı basın açıklamasında, 1 Mayıs'ın yalnız demokratik ülkelerde değil, dünyanın neredeyse her yerinde resmi tatil olarak özgürce kutlandığını anımsattı;."TBMM, artık gecikmeksizin, 1 Mayıs'ın ülkemizde de resmi tatil günü olarak ilan edilmesini sağlamalıdır" dedi. (KÖ-EÖ/TK)