Hatay’ın Suriye sınırına yakın ilçesi Reyhanlı’da ulaştığımız yerel kaynaklar, halkın “öfkeli olduğunu” belirtti.
İlçede Cumartesi günü meydana gelen iki patlamanın ardından yapılan eylemde, halkın en büyük eleştirisi AKP politikalarına oldu. Medyaya getirilen yayın yasağı da Reyhanlılıların tepkisini çekti.
Gazeteci Ömer Ödemiş, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ve ilçe sakinleri bianet’e son gelişmeleri ve ilçedeki ortamı anlattı.
Ölü sayısı 49 oldu
Patlamaların ardından hayatını kaybedenlerin sayısı, bugün PTT’nin önünde, ikinci bombanın patladığı yerde bulunan iki cesetle 49’a yükseldi. Kimlikleri tespit edilenlerden 38’i dün şehir mezarlığında defnedildi.
Bugün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in yer aldığı Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti ilçeye gitti.
Siyasiler, patlamanın olduğu bölgeyi, esnafı, taziye çadırlarını ve Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti.
Bu ziyaretlerde de özellikle hükümete kızgınlığını dile getiren halk, görüntü alan gazetecilere de “Gerçeği yazmıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.
“Ortam çok gergin”
Yetkililerin “saldırıyı yapanların yakalandığı ve dokuz kişinin gözaltında olduğu” şeklindeki açıklaması da ilçe sakinlerini tatmin etmiş değil.
İlçede bianet’e konuşan herkesin ortak görüşü, ilçede ortamın çok gergin olduğu. adını vermek istemeyen bir gazeteci, Reyhanlı’nın Suriyeli sığınmacıların şimdiye dek en rahat ettiği yer olduğunu söyledi:
“Hatay merkezde olduklarından daha rahattılar, burada yaşayanlar sığınmacılar kabullenmişti ancak asker kıyafetli Suriyelilerin ilçede rahatça dolaşması bir tedirginlik yaratıyordu. Bir süredir ekonomik nedenlerle çok küçük kavgalar tartışmalar çıkıyordu ancak bu kavgalar hiçbir zaman büyük boyutlara da ulaşmadı.”
“Bu Reyhanlı’ya düşen ikinci bomba”
Reyhanlı’da bulunan gazeteci, “Bu aslında ilçeye düşen ikinci bomba” diyor. 11 Şubat’ta Cilvegözü sınır kapısında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 13 kişinin çoğu da Reyhanlı’da yaşayan gümrük çalışanlarıydı. O dönem de halkın tepkisi yükselmişti.
Reyhanlı halkı, “Bir ‘patlama’ bekliyorduk ama böyle bir şeyi asla beklemiyorduk” diyor.
Gazeteci Ömer Ödemiş’in bianet’e yaptığı açıklamaya göre resmi sığınmacı sayısı 20 bin ancak bu rakam sadece kamplarda yaşayanları kapsıyor. Ödemiş, toplam sığınmacı sayısının ise ilçedeki evlerde yaşayanlar da katıldığında 70 bini bulduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Yaklaşık 63 bin nüfuslu ilçenin çoğunluğunu Arap ve Sünni’ler oluşturuyor.
“Muhalifler de var mağdurlar da”
Gazeteci Ödemiş, gerginliğin bir aydır tırmandığını, buna karşın hiçbir tedbir alınmadığını anlattı:
“İlçeye gelenler arasında mağdurlar da var muhalifler de. Reyhanlı’yı karargah gibi kullanan gruplar da var. Halkın çoğunluğu Sünni olmasına rağmen Suriye krizinde muhalifleri desteklemediler, rejim yanlısı bir tutum sergilediler.”
Ödemiş, Hatay’da farklı mezheplerin bir arada yaşadığını, bu olayın ardından Alevilerin ilçeye gelerek destek mesajı verdiğini de ekledi.
“Temizleme çalışmaları başladı”
Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi de ilçenin son durumunu bianet’e anlattı: “Patlamanın olduğu bölge trafiğe açıldı, olay yeri incelemesinin bitirilmesinin ardından bugün temizleme çalışmaları da başladı.
Bugün bulunan cesetlerin de otopsiye götürüldüğünü söyleyen Şanverdi, “Halk şimdiye dek sağduyulu ve aklıselim hareket etti, bundan sonra da öyle olacağını umuyoruz” dedi. (AS)
* Fotoğraf: Aykut Ünlüpınar / AA