Saddam Hüseyin yönetiminin İran-Irak savaşı sırasında Kuzey Irak, Halepçe'ye kimyasal silahlarla düzenlediği ve 5 binden fazla insanın öldüğü katliamın 20. yılında Türkiye ve yurtdışında anma etkinlikleri düzenlendi.
Halepçe'deki etkinlikler arasında farklı ülkelerden katılımcılarla bir konferans da yer aldı. Halepçe Belediyesi'nin davetlisi olarak bölgeye giden Demokratik Toplum Partisi (DTP) heyeti adına Osman Baydemir bir açıklama yaparak katliamı kınadı.
Heyet ve yüzlerce vatandaş, konferansın ardından Yadigar Anıtı'na giderek, ölenler için dua etti.
Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre dün Adana'da yapılan yürüyüşe polis müdahale etti. Yürüyüş sırasından bir basın açıklaması yapan DTP Seyhan İlçe Başkanı Mehmet Nardan, "Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) Ortadoğu’da kendi egemenliğini kurmak için Şiileri Araplara, Türkleri Kürtlere karşı kırdırarak irade olmalarını engellemiştir" dedi.
DTP İlçe Teşkilatı Yüksekova'da anma gösterisi düzenledi. Batman, Siirt ve Mardin'de de etkinlikler yapıldı.
Kenttv.net'in haberine göre, Muğla'da üniversite öğrencilerinin açtığı fotoğraf sergisine ülkücüler saldırdı.
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, bugünkü grup toplantısına Çanakkale Savaşı'nda yaşamını yitirenleri anarak, Halepçe ve Beyazıt katliamlarını "lanetleyerek" başladı. Moskova, Kuzey Kıbrıs ve Stockholm'de anma gösterileri düzenlendi.
Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin (Mazlum-Der) de aralarında bulunduğu birçok kuruluş açıklamalar yaptı.
İnsan hakları savunucuları Eren Keskin, Veysi Altay, Leman Yurtsever, Doğan Genç ve Hürriyet Şener "Kürtler yaşadıkları tüm 'devlet sınırları' içinde, geçmişten bugüne, ezildiler, ötelendiler, asimilasyona tabi tutuldular, katledildiler! Halepçe'den sonra da bu değişmedi" diyerek bir imza kampanyası açmıştı.
Halepçe katliamı
İran-Irak Savaşı sırasında, Saddam Hüseyin, 1986-1988'de Irak'ın kuzey bölgesindeki Kürtlere karşı El-Enfal Harekatı adlı bir operasyon düzenledi.
1988 Mart ayı ortalarında İran ordusu Halepçe kasabasına girdi. Hüseyin bunun üzerine Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti'ye -Batı medyası tarafından "Kimyasal Ali" lakabı takıldı- zehirli gaz bombalarını kullanmayı emretti.
16 Mart 1988'de Halepçe'ye düzenlenen saldırıda 5 bin kişi öldü 7 bin kişi yaralandı. Binlerce insan saldırının etkileri yüzünden sakat kaldı ve ilerleyen yıllarda farklı hastalıklar yaşadı. (EÜ/GG)