Haberin Kürtçesi için tıklayın
“Doğu Halep’te hava saldırılarının sona ermesi, yaralı ve hastaların bir an önce tahliye edilerek güvenli bir bölgeye alınması, tıbbi insani yardımın ülkeye girişine izin verilmesi için bir kez daha hükümetlere ve uluslararası güçlere çağrıda bulunuyoruz.”
Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Türkiye’deki Suriye Program Direktörü Carlos Francisco, “Dünya Halep’i yalnız bıraktı. Şehir tüm dünyanın gözü önünde yerle bir ediliyor, bu katliamı durdurmak için kimse elini taşın altına koymuyor” açıklamasını yaptı.
2015’in Ocak ayından bu yana MSF’nin Suriye’deki projelerini yöneten Francisco “Şu anda tüm zorluklara rağmen Halep’in doğusunda hizmet vermeye devam eden 35 doktor, tam da böyle hissediyor” diyor.
Kent Eylül ayından beri bombalanıyor
Suriye’nin Halep kentiyle ilgili açıklama yapan Francisco, kentteki durumla ilgili şu bilgileri verdi:
“Özellikle son üç haftadır Halep’in doğusunda, şehirdeki tahribat daha önce görülmemiş boyutlara ulaştı.
“Ateşkesin Eylül ayında bozulmasının ardından Suriye ve Rusya’nın askeri operasyonları, şehrin kuşatma altındaki bölgesini yerle bir etmeyi amaçlarcasına tüm şiddetiyle devam ediyor.
“Bu arada muhalif grupların Halep’in batısında da saldırılar düzenlediğine dair bilgiler geliyor.
“Yaklaşık 250 bin kişi kuşatma altında ölüm-kalım savaşı veriyor. Artık bu insanların ne yardım alabileceği ne de sığınabileceği güvenli bir nokta var.
“Önce şehrin çevresi, ardından tek tek şehir merkezine ulaşan yollar ve devamında sırasıyla hastaneler, su kaynakları, yerleşim bölgeleri ve arama kurtarma ekiplerinin kullandığı ekipmanlar hedef alındı.
“Halep’in doğusunda yaşam mücadelesi verenlerin bir kısmının bulundukları noktadan kaçabilecek durumları bile yok. Bölge halkı, Suriye Savaşı’nın en karanlık yüzünü ve en ağır silahlarını barındıran bu şehirde kapana kısılmış bir şekilde ölümü bekliyor.”
Hastanelere dört ayda 23 bombardıman
“Kente kuşatmanın başladığı Temmuz ayından bu yana hiçbir insani yardım malzemesi ulaştırılamadı.
“Kuşatma başlamadan önce her üç ayda bir bölgeye tıbbi malzeme tedariki yapıyorduk. Birlikte çalıştığımız diğer insani yardım kuruluşlarının ek destekleri bile Halep’teki devasa ihtiyacı karşılamaya yetmiyordu.
“Geçtiğimiz dört ay içinde bölgedeki hastanelere 23 farklı hava saldırısı gerçekleştirildi. Hastane personeliyle her gün konuşuyoruz, cevapları neredeyse hiç değişmiyor: ‘Elinizde ne varsa bize gönderin lütfen. Gazlı bezler steril olsun olmasın, burada her şekilde kullanırız. Her türlü malzemeye ihtiyacımız var.’ Fakat ne yazık ki ağır kuşatma altında bizim de elimizden birşey gelmiyor. Çünkü tıbbi ve insani yardım Halep’e giremiyor.”
“35 doktor, sekiz hastanede çalışıyor”
Antep’te bulunan Francisco’nun ekibi, Halep’in doğusunda MSF’nin destek verdiği sekiz hastaneyle sürekli irtibat halinde.
MSF ekipleri, Suriye Savaşı’nın başından beri gerekli izinleri olmadığı için Halep’e giriş yapamıyor. Bir yıldan fazla uzun süredir de MSF tarafından desteklenen hastanelere gidemiyorlar.
“Halep’teki bazı doktorlar, Ramazan ayının ‘huzurlu’ ortamını fırsat bilip ailelerini Suriye’deki savaştan uzaklaştırmak için Türkiye’ye getirdi, fakat kuşatmanın Ramazan bitiminde yeniden başlaması nedeniyle bir daha ülkelerine geri dönemediler.
“Şu anda burada, Türkiye’nin güney illerinde çok sayıda Suriyeli, Halepli doktor var. Bu doktorların çoğu, ekonomik şartlar da göz önünde bulundurulduğunda, çok daha öncesinde Türkiye’ye veya Avrupa’ya kaçabilirlerdi. Ama kaçmadılar. Halep’e geri dönmek istiyorlar.”
“Bugün Doğu Halep’te sağlık hizmeti sunmaya devam eden ve aralarında yedi cerrahın da olduğu 35 doktor, geriye kalan sekiz hastanede neredeyse hiç ara vermeden ve yer değiştirmeden çalışıyor.” (AS)