Sabancı Üniversitesi'nden Ayşe Gül Altınay "500 yıl önce kendisini 'Kürt' olarak tanımlayan pek çok kişinin bugünkü torunları da kendilerini 'Türk' olarak tanımlıyor olabilirler" dedi.
Altınay bianet'e yaptığı açıklamada "Bugün kendisine Türk diyen bireylerin ailelerinde de Türkmen diyenlerin de, Kürt diyenlerin de, Ermeni diyenlerin de kimbilir ne kadar devasa bir genetik çeşitlilik vardır" diye konuştu, bu konuda Amerikan Antropoloji Derneği 'nin hazırladığı "Irkı Anlamak" sitesinden yararlanmayı önerdi.
TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun “Araştırmalarımızda Kürt diye bildiğimiz insanların aslında yapısal olarak 'Türkmen asıllı' olduğunu, Kürt Alevi olarak bilinen vatandaşların ise 'Ermeni kökenli' olduğunu gördük….Bugün Türkiye'de 'Kürdüm' diyen bazı aşiretler, kayıtlara göre 1500'lü yıllarda Türkmen olarak görülüyorlar" açıklaması için Sabancı Üniversitesi'nden Altınay, "Burada bahsedilen 'yapısal' özellik nedir?" diye sordu.
"Eğer bu 'genetik yapı'ysa 'bilimsellik' iddiası çok vahim."
Altınay "Uluslararası bilim camiasında 'ırk'ın bilimsel bir analiz kategorisi olmadığı yaklaşık 50 yıldır bir önkabuldu; son on yıldaki Human Genome Project gibi genetik araştırmalar da aslında hepimizin 'köken' olarak Afrikalı olduğunu gösterdi" dedi.
Son 30 yılda kültürel antropoloji, sosyoloji ve siyaset biliminde yapılan çalışmaların 'etnisite' ve 'millet'lerin de bilimsel bir 'öze' dayandırılması mümkün olmadığını gösterdiğini belirten Altınay, "Tüm etnisite ve milletlerin arkaplanında kültürel çeşitlilik, tarihsel etkileşim, kaynaşma, dönüşüm var. Bugün kendisini 'Kürt' olarak tanımlayan aşiretlerin bir bölümünün 500 yıl önce kendilerini 'Türkmen' olarak tanımlıyor oldukları doğru bile olsa, bu neyi gösterir?" diye sordu.
Köken analizi
Altınay Yusuf Halaçoğlu’nun temsil ettiği resmi tarih tezinde 'Ne Mutlu Türküm Diyene'yle özetlenebilecek bir duruşun olduğunu, 'kökenlerinden bağımsız olarak' kendisine “Türk” diyenlerin Türk kabul edildiğini ancak öte yandan kendisini etnik veya dini kimlik bağlamında Türk dışında bir kategoriyle adlandıranlar üzerinde derin bir 'köken' analizi yapıldığına dikkat çekti.
Altınay "Halaçoğlu’nun yaptığı gibi bir “köken” analizine başvurup insanları taşıdıkları varsayılan geni esas alaraj değerlendirmek özcü/etnisist/ırkçı bir bakış açısıdır" dedi.
Altınay, "yurttaşları arasında ayrım gözetmeyen, demokratik bir ülkede TTK Başkanı’nın bu sözleri 'ayrımcılık' örneği olarak kınanır, önce kendisinin TTK Başkanlığı’na son verilir, daha sonra da TTK’nın bağımsız bir bilimsel kuruma dönüştürülmesinin yolları tartışılırdı" dedi. (NZ)