Maksudyan "Yusuf Halaçoğlu'nun açıklamalarını okuyup da dehşete düşmemek mümkün değil. Irk kavramının bilimsel olarak dayanaksız olduğu uzun zamandır bilim adamları tarafından kabul ediliyor. Hala insanları çeşitli kategorilerin altına yerleştirerek (Ermeni, Kürt, Türkmen) bu insanların bir grup olarak belli özellikleri taşıdığını ve belli bir yönde hareket edeceğini varsaymak en masum tabirle indirgemecilik, argümanın vardığı asıl yerler düşünüldüğünde de elbette ırkçılıktır" dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu 18 Ağustos'ta Kayseri'de düzenlenen "Türk Tarihi ve Kültüründe Avşarlar" konulu sempozyumda "Kürt diye bildiğimiz insanlar aslında yapısal olarak 'Türkmen asıllı', Kürt Alevi olarak bilinen vatandaşlarsa 'Ermeni' kökenli" dedi ve "TİKKO, PKK örgütlerinin içinde yer alan insanların çoğunun Ermeni dönmesi Kürtlerden oluştuğunu' öne sürdü.
Türk ırkı'nın üstünlüğü
Metis Kitap'tan çıkan Türklüğü Ölçmek, Bilimkurgusal Antropoloji ve Türk Milliyetçiliğinin Irkçı Çehresi (1925-1939) kitabının yazarı ve Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Nazan Maksudyan Halaçoğlu'nun açıklamasını şöyle değerlendirdi:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında milliyetçi paradigmayı etkileyen akımlardan birinin de ırkçılık olduğunu, özellikle milli tarih ve milli dil tezleri şekillendirilirken 'Türk ırkı'na ciddi atıflarda bulunulduğunu biliyoruz. Antropoloji adı altında bilimsellikten tamamen uzak araştırmalar yaptırılmış, devletin kurucu unsuru 'Türk ırkı'nın üstünlüğü her fırsatta dile getirilmiştir. Kültür ya da vatandaşlık kavramlarının aksine "ırk" sonradan aidiyetin mümkün olmadığı bir kategori olduğu için kan, soy, köken gibi referans noktaları her zaman dışlayıcılık ya da ikinci sınıf vatandaşlığı beraberinde getirmiştir."
Bazıları için ırk birliği kimliğin temel ögesi...
Maksudyan "Halaçoğlu'nun açıklamasına göre 'Kürt diye bildiğimiz insanlar aslında yapısal olarak Türkmen ya da Ermeniymiş!' Kürt kimliğini reddetmeyi amaçlayan bu ifadedeki ırkçı varsayım gerçekten korkutucu" yorumunda bulundu.
"Görünen o ki bazıları için hala sadece kan veya "ırk birliği" kimliğin temel ögesi."
Maksudyan "Halaçoğlu'nun kendilerine Kürt Alevi olarak tanımlayan vatandaşların aslında Ermeni olduğunu iddia etmesinin günümüz milliyetçiliğinin mihenk taşlarından olan 1915 felâketinin inkârına da gönderme yaptığını" belirtti: "Ermeniler ölmemiş, Alevi kimliği altında yaşıyorlar!"
Maksudyan'a göre "Diğer yandan Ermeni kökenli olmakla "terör örgütleriyle" ilişki içinde bulunmanın kalıtımsal bir hastalıkmış gibi değerlendirilmesi de sık karşılaştığımız bir ırkçılık örneği."
"'Dönmüş, dönmemiş' ülkede yaşayan tüm Ermeniler zaten her fırsatta olağan şüpheli durumuna sokuluyor. Halklararası önyargı ve nefretin ne yazık ki azalacağına güçlendiği bu topraklarda bu tip açıklamaların barış için çalışmak yerine düşmanlığı körüklediği açık değil mi?"
Bir soruyla da bitiriyor Maksudyan: "Bu tip "bilgilendirmelerle" birilerinin tahrik olduğu, hatta daha da ileri giderek ceza kestiği, daha Ocak ayında Hrant Dink cinayetinde görülmedi mi?" (AŞB/NZ)