Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Mayıs 2007'de Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ı anma töreninde basın açıklaması yapıp afiş taşıyanlar hakkında, "suç ve suçluyu övdükleri" iddiasıyla dava açtı. İhbarı yapansa Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü.
Avukat Barış Yıldırım, iddianamesi 30 Kasım'da hazırlanan ve Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasını beklediklerini söyledi.
Yıldırım: Suç yok ki övmek olsun
Yıldırım Adli Sicil Kanunu'nun bir kişinin adli siciliyle ilgili bilgilerin "ölümü üzerine tamamen silinir" diyen 12. maddesini anımsatıyor: "Bu ölmüş kişilerin sabıka kaydının silinmesi demek. Dolayısıyla Gezmiş, Arslan ve İnan için suçlu denemez."
Ayrıca bu devrimcilerin "yargılama konusu" olan eylemlerinin tek başına onların tüm yaşamını anlatmadığını, teknik olarak ancak suçu doğrudan öven ifadelerin "suç ve suçluyu övme" kapsamına gireceğini de vurguluyor.
Yıldırım savcıların Deniz Gezmişleri, devrimcileri anma açıklamalarına, afişlerine dava açmalarının "suç ve ceza kavramlarını politikleştirilmesi" anlamına geldiğini söylüyor:
"Bugün Adnan Menderes'i birçok kişi anabiliyor. Onlara dava açılmıyor. 1943'te köylüleri kurşuna dizdirdiği için mahkum olan General Mustafa Muğlalı'nın adı bir askeri kışlaya verilebiliyor. Buna da dava açan yok."
Avukat Büyük: Devrimcileri asan dönemin kararına atıf yapılamaz
Nisan 2007'de Çanakkale Sulh Ceza Mahkemesi'nin Deniz Gezmiş'i anma afişlerinin toplatılması kararına itiraz eden Türkiye Komünist Partisi (TKP) avukatı Özgür Murat Büyük, mahkemenin daha sonra "afişler asılmadığı için suçun oluşmaması" gerekçesiyle takipsizlik kararı verdiğini bianet'e söyledi.
Büyük "Bu insanlar bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele etmiş insanlar. O mücadeleyi yok sayarak o zamanki karara atıf yaparak bugün bir karar verilemez. Bu zorlama, siyasi bir karardır" dedi.
Olumlu karar: Karakaya davasında beraat
Bu konuda demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü önceleyen bir kararsa Manisa'daki Salihli 1. Sulh ceza Mahkemesi'nden gelmişti. Mahkeme 16 Kasım 2007'de, 30 yıl önce öldürülen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğrenci Temsilcileri Konseyi (ÖTK) yöneticisi Ertuğrul Karakaya'yı önceki yıl Salihli'deki mezarı başında anan annesi Ayşe Karakaya ve 19 kişi için beraat kararı vermişti.
Mahkeme gerekçeli kararında Karakaya'nın suçsuz olduğunu, onu anmanın da demokratik özgürlük olduğunu vurgulamıştı. (TK)