12-13 Ekim Cumartesi ve Pazar günleri düzenlenen altı oturumda, İzmir, İstanbul ve Ankara'dan gelen toplam 23 akademisyen, avukat ve yazar, hukuk, hak, ceza, küreselleşme, modernleşme, 11 Eylül gibi konuları hem teorik hem de pratik boyutlarıyla irdeledi.
Aralarında, Ömer Laçiner, Hüseyin Karabey, Ömer Türkeş, Turgut Tarhanlı, Tülin Bumin, Nilgün Toker gibi akademisyen ve yazarların bulunduğu konuşmacılar, "Zihniyet Dünyamızda Hukuk", "11 Eylül'ün Ardından", "Cezalandırma ve Cezaevleri", "Küreselleşme ve Uluslararası Hukuk", "Hukuk Felsefesi" ve "Türkiye'de Modernleşme" başlıklı oturumlarda görüşlerini açıkladılar.
İki günlük sempozyumda konuşmacıların hem teorik düzeyi hem de eleştirel-sorgulayıcı yaklaşımları, öğrenci ve meraklı yurttaşların yoğun katılımını sağlarken, tartışmalar da yeni fikirlerin yaygınlaşmasına hizmet etti.
İki gün boyunca sabah tek salonda, öğleden sonra eşzamanlı olarak iki salonda süren oturumların tümünde, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nin salonları tıka basa doldu. İzleyicilerin çoğu zaman sempozyum düzeyine uygun sorularıyla renklenen tartışmalar, toplantıların bir başka başarılı yanıydı.
Siyaset felsefesi ağırlıklı sempozyumda, Kemalizm, derin devlet-derin-hukuk, 11 Eylül Sonrası global OHAL, devlet-toplum-yurttaş gibi konu ve kavramlar da ayrıntılı bir şekilde gündeme geldi.
Akademisyenlerin, gazeteci yazar ve özellikle avukatlarla aynı oturumlarda bir araya gelmesi, soyut ya da karmaşık gibi görünen konuların aslında teori-pratik birlikteliği sayesinde netleşmesi de sempozyumun sağladığı kazanımlardan biriydi.
Kuşkusuz tüm fikir alış-verişleri ve ciddi tartışmaların, yaklaşık olarak tümü 10 saat süren oturumların yanı sıra yemekler boyunca ve kulislerde de izleyicilerle birlikte sürmesi de, İzmir'deki "Haklarla Düşünmek" sempozyumunun başarısını artırdı. (RD/BB)