Haklara Destek programının 18-20 Ekim 2021 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen kapanış toplantısında dokuz kurumun temsilcileri çevrimiçi katılırken, 39 kurumdan temsilci yüz yüze bir araya geldi.
1 Temmuz 2020’de 15 farklı şehirden 48 insan hakları örgütü ile başlayan Haklara Destek Programı, Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Hafıza Merkezi’nce Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu desteği ile Türkiye’deki insan hakları örgütlerinin hayatta kalmaları, örgütsel kapasitelerinin desteklenmesi ve güçlendirmesi amacıyla yola çıkmıştı.
Pandeminin sivil topluma etkileri
Kapanış toplantısında ilk olarak, Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan ve Yönetim Kurulu üyesi Deniz Türkali, “İnsan Haklarının Dünü, Bugünü, Yarını” temalı bir söyleşi düzenledi.
Öğleden önceki son oturumda “Daralan Sivil Alanın ve Pandeminin Türkiye ve Dünyada Sivil Topluma Etkileri”ne dair gözlemlerini paylaşmak üzere Hafıza Merkezi’nden Murat Çelikkan, Banu Tuna ve Burcu Bingöllü, Kerem Çiftçioğlu’nun kolaylaştırıcılığında bir araya geldi, Türkiye’den ve dünyadan örnekler paylaştılar.
Öğleden sonra da bu bir yılın yararlanıcı kurumlar açısından nasıl geçtiği ve hibenin etkisini değerlendirmek üzere “Haklara Destek Programında Bir Yıl” başlıklı oturumda rehber ekibinden Aysel Ergün, Bilge Taş, Evren Ergeç ve Hatice Kapusuz’un hazırladığı değerlendirmeler, proje yöneticileri ve rehberlerce katılımcılarla paylaşıldı.
Günün son saatlerinde Kaos GL’den Umut Güven’in rehberliğinde “Şiddetsizlik ve Aktivizm”; MANG’dan Gökçe “ÇeÇe” Gürçay rehberliğinde Beden Perküsyonu atölyeleri bu konulara ilgi duyan katılımcıları bir araya getirdi.
Günün son etkinliği, Kültürhane yapımı Apartmanların Gölgesinde filmini, araştırmacısı ve yönetmeni Melike Selin Durmaz ve Kültürhane’den filmin uygulayıcı yapımcısı Ulaş Bayraktar ile izleyip sohbet etmek oldu.
Dört başlıkta forumlar düzenlendi
18 Ekim sabahı da açılış konuşmalarını takiben “Destek Alan Kuruluşlardan İlham Veren Örnekler” başlıklı oturumda Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Kırmızı Şemsiye Derneği, Mekanda Adalet Derneği ve Temiz Giysi Kampanyası Derneği temsilcileri hibe dönemindeki faaliyetlerini ve Haklara Destek’in kurumsal güçlenme olanaklarına dair görüşlerini ve deneyimlerini aktardı.
Ayrıca, dört tematik alanda kümelenen sivil toplum örgütlerinin Daralan Sivil Alan ve Pandeminin Etkileri üzerine tartıştığı forumlar düzenlendi.
Kadın/LGBTİ+, Azınlık/Barış/Akademi, Göç/İnsan Hakları/Mülteci Hakları ve Çocuk/Gençlik/Kent/Ekoloji başlıklarında bir araya gelen kurumlar üç oturum halinde bilgi ve deneyim alışverişinde bulundu.
Günün son etkinliğinde Özlem Zıngıl ve Burcu Bingöllü’nün moderatörlüğünde “Bir Dayanışma Pratiği Olarak Ağ Deneyimleri” oturumunda yararlanıcı kurumların gençlik, insan hakları, ekoloji, toplumsal cinsiyet alanlarında üye oldukları sivil toplum ağlarından temsilciler bir araya geldi ve ağ deneyimlerini aktardı.
“Destek Sağlayan Kuruluşlardan Deneyim Paylaşımları” oturumunda da Heinrich Böll Stiftung Derneği’nden Semahat Sevim’in kolaylaştırıcılığında Etkiniz, STGM, Sivil Düşün, Hrant Dink Vakfı, Sivil Toplum Destek Vakfı ve EED temsilcileri hangi koşullarda ne destekler verildiğini anlattı, soruları yanıtladı.
“Birbirimize ihtiyacımız var”
Üç gün süren programda altı başlıkta oturumlar, paralel forumlar, film gösterimi ve beden perküsyon atölyesi vardı.
Kapanış toplantısı “Birbirimize İhtiyacımız Var” sloganıyla sona erdi.
Barış raporları yayında
Türkiye’de toplumsal diyalog ve barış inşasına katkı sunmak amacıyla Olof Palme International Center ileHafıza Merkezi’nin işbirliği içinde yürüttüğü proje kapsamında hazırlanan raporlardan ilk ikisi yayımlandı.
Cuma Çiçek’in kaleme aldığı Kürt Meselesi ve Siyasi Barış Bağlamında Güç Paylaşımı ve Ademi Merkeziyet başlıklı rapor Kürt meselesinde siyasi barışın inşasına yönelik farklı konularda yayınlanacak araştırma serisinin ilki.
TIKLAYIN - Çözüm Süreci sonrası güç paylaşımı geriye gitti
Nesrin Uçarlar’ın hazırladığı Türkiye’de Barışçıl Bir Hakikat Arayışı ve Irkçılıkla Yüzleşme başlıklı rapor, hakikat-sonrası çağda barışçıl hakikat arayışının ve hakikat rejimi ile ırkçılık arasındaki ilişkinin izini sürerek, geçmişle yüzleşme ve barış süreçlerinin ırkçılık-karşıtı mücadele bakımından kritik noktalarına değiniyor.
TIKLAYIN - “Türkiye’de Barışçıl Bir Hakikat Arayışı ve Irkçılıkla Yüzleşme”
(AS)