Dinç: İşçilerin İş Kanunu'ndan doğan çalışmama hakları ihlal edildi
bianet'in görüştüğü LİMTER-İŞ Genel Başkanı Cem Dinç, işverenin önceki gün (5 Haziran) işçilerden süre istediğini, paralarını dün (6 Haziran) saat 9'a kadar ödeyeceğini söylediğini, ancak sabah tersaneye gittiklerinde de "Param yok, veremem; senet yapalım" dediğini aktardı.
Dinç'in verdiği bilgiye göre, işçiler bunun üzerine işyerlerine gittiler, ancak çalışmadılar.
Dinç ve sendikanın avukatı İsmail Cem Halavurt, bunun İş Kanunu'nun 34. maddesinden doğan bir hak olduğunu vurguladı.
Bunun üzerine gece saatlerinde Çevik Kuvvet'in işçilere müdahale ettiğini, aşırı kuvvet ve biber gazı kullanarak işçileri darp ettiğini ve gözaltına aldığını aktaran Dinç, işverenin de "Paranızı vermiyorum" demeye başladığını söyledi.
"Tamamen antidemokratik, keyfi bir uygulamaydı. İşçilerin haklılığı açık. Emniyet işçilerin yasal hakkını ihlal etti."
İş Kanunu'nun 34. maddesi, ücretin ödenmemesi durumunda işçilerin çalışmama hakkını şöyle düzenliyor:
"Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.Halavurt: Emniyet aklına gelen bütün suçları yazmış"Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz."
Sendikanın avukatı Halavurt, 38 işçinin gözaltına alınmasının ardından, Emniyet'in "işyerini işgal, çalışma hürriyetini engellemek, polise mukavemet ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na mukavemet" suçlamalarını yönelttiğini anlattı.
"Emniyet aklına gelen bütün suçları yazmış. Oysa ne polise mukavemet var ne de çalışma hürriyetini engelleme. İşçiler içeri giriyor; işi bırakıp bekliyor. Polisse, işverenin yönlendirmesiyle, haklarını isteyen işçileri yıldırmayı amaçlayan bir yönteme başvuruyor."
Halavurt, sendika yöneticilerinin de "suça teşvik"le suçlandığını bildirdi.
İşçiler ve sendikacılar, bu gün savcılıkta ifade verdiler.
LİMTER-İŞ işveren ve Emniyet hakkında suç duyurusunda bulunacak
Avukat Halavurt, gerek işverenle, gerek Tuzla Emniyet Müdürlüğü ilgili bir dizi suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
"Polis işçileri ve sendikacıları hukuksuz biçimde, aşırı kuvvet kullanarak gözaltına aldı. Darp etti.
"İşverense işçilerin bir bölümünün sigortasını yatırmamış durumda. Yatan sigortalar da eksik. Bunun için de Bakanlığa suç duyurusunda bulunacağız."
Halavurt, işveren ve güvenlik kuvvetlerinin sendika hakkında asılsız haberler yayarak sendika özgürlüğü engelleme suçunu da işlediğini söyledi.
"Sendikanın yasadışı olduğunu, yasadışı kişiler tarafından yönetildiği haberlerini yayıyorlar. Bu, yasalarla güvence altına alınmış sendikal özgürlüğün engellenmesidir." (TK)