Ocak ve Şubat'ta 140 başvuru
Türkiye'de 900'ü aşkın şubesi bulunan kurullara bu yılın Ocak ayında 76, Şubat ayında da 64 başvuru yapıldı. Oysa sadece İnsan Hakları Derneği'nin Diyarbakır şubesine Ocak ayında 150, Şubat ayında da 137 kişi haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle başvuruda bulundu. 2004 başından beri İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Davayanışma Derneği'ne (Mazlum-Der) yapılan başvuru sayısı da 57.
Tüm İnsan Hakları Kurulları'na 2002'de yapılan başvuru sayısı da herhangi bir İHD şubesine yapılan başvuruların sayısını geçmiyor: 2002 yılında 81 il ve 831 ilçe İnsan Hakları Kuruluna yapılan başvuru sayısı 1245 iken, aynı yıl sadece İHD'nin Diyarbakır şubesine yapılan başvuru sayısı 822, İstanbul şubesine yapılan başvuru sayısı da 457 oldu.
Kurula 1, İHD Şubesine 21 başvuru
Hak ihlalinin sık gündeme geldiği illerden Van'da da Kurula şimdiye kadar sadece bir tane bireysel başvuru yapıldı. Aynı ilin İHD Şubesine ise son bir ayda 21 bireysel başvuru yapıldı.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yetkilileri bu durumun nedeni olarak kurumun yeni olmasını gösteriyor. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise bu durumu insanların devlet kurumlarına olan güveninin yitimine bağlıyor. Öndül, söz konusu verilerin vatandaşların İHD ve benzeri sivil kurumlara olan güveninin resmi kurumlara olan güvenden daha fazla olmasıyla açıklıyor ve ekliyor: Vatandaşın güvenini kazanmak kolay değil.
En fazla güvenilen 5.kurum
İnsan Hakları Kurulları'na olan ilginin azlığının bir başka göstergesi de Liberal Düşünce Topluluğu'nun iki yıl önce yaptığı araştırma oldu. Liberal Düşünce Topluluğu 2002'de 15 ilde 3 bin 60 kişiyle yaptığı araştırmada İnsan Hakları Kurulları'na olan ilginin ve güvenin düşük olduğunu tespit etmişti.
Araştırmada, "Aşağıda sıralanan insan haklarıyla ilgili kuruluşlar hakkında nasıl bir kanaate sahipsiniz?" sorusunda da İnsan Hakları Kurulları, İHD, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Mazlum-Der ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'ndan sonra en fazla güvenilen 5. kurum olarak görülüyordu.
İnsan Hakları Başkanlığı'nın geçmişi
2000'de İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı oluşturuldu. İnsan Hakları Müşavirliği, İnsan Hakları Koordinasyon Kurulu gibi adlar altında çalışan Başkanlık, 2001 yılında yapılan kanun değişikliği ile İnsan Hakları Başkanlığı'na dönüştürüldü. En son da Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı oldu.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Bakanlıklar ve kamu kuruluşları arasında insan hakları konusunda koordine görevi yapıyor. Başkanlığın kuruluş hedefi ise insan hakları mağdurlarının başvurularını inceleyip sonuçlandırmaya çalışmak. (EÖ/BB)