Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) desteklediği "Bin Umut Adayları"ndan Hakkari bağımsız milletvekili adayları Hamit Geylani ve Hatem İke'yle bu tartışmaların kendi seçim bölgelerindeki etkilerini ve meclise girdiklerinde yapacaklarını konuştuk.
Geylani: Karar siyasi iktidarın olmalı
Hamit Geylani Şırnak, Siirt ve Hakkari'nin geçici güvenlik bölgesi ilan edilmesini "Vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Geçici güvenli bölgesi deniyorsa da şu anda 'olağanüstü hal'i yaşamaktayız. Buradaki askeri önlemler Ortadoğu'yla olan ilişkilerimizi de olumsuz etkileyecek" diyor.
Geylani siyasi iktidarın bu askeri kararın neresinde durduğunun belli olmadığını ifade ediyor ve "Böyle durumlarda siyasi iktidarın karar vermesi ve sorumluluğu da üstlenmesi gerekir" diyor.
"Bu yöntemlerin hiçbiri çözüm değil. Yaşananlar antidemokratik sistemin sonucu. Nedenler üzerinde durmadan sonuçlarla uğraşmak nafile" diye konuşuyor."
Geylani seçmeni, "öz idaresinin mecliste ifade edilmesi için çalışmaya" çağırıyor ve seçilmesi durumunda "Din, dil, cinsiyet, kimlik ayrımı yapılmadan herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir meclis tablosu oluşturmaya çalışacağız" diyor.
İke: Halk bağımsızlardan umutlu
Seçim bölgelerinde çalışmaya başladıklarını belirten Hatem İke "köylerde, haralarda, ilçelerde halka gidip onları dinlediklerini ve halkın bağımsız adaylardan umutlu olduğunu" aktarıyor.
"Aşiretten değil halk içinden geldiğini" belirten İke "yıllarca köylerde çalıştığını, halkla kurduğu diyaloga güvendiğini ve DTP'de çok emeği olduğunu" söylüyor.
İke "İlçede aday olmam belki bazı aşiretleri rahatsız etmiştir ama halk çok sevindi" diyor.
Bağımsız aday olarak meclise girmesi durumunda "Türkiye'nin demokratikleşmesi için elinden geleni yapacağını, bu coğrafyada bu savaşın bitmesi için ne gerekiyorsa yapacağını" vaat ediyor.
"Kürt meselesi çözülürse Türkiye'nin önü açılır"
İke, Kürt meselesiyle ilgili düşüncesini şöyle aktarıyor: "Bu sorun çözülürse Türkiye'nin önü açılır. Mecliste bize karşı şüpheyle yaklaşanlar, kargaşa çıkaracağımızı düşünenler var. Anaların ağlamaması için ne gerekiyorsa onu yapacağız" diyor.
Geçici güvenlik bölgesi talebinin Genelkurmay'a ait olduğunu belirten İke, "Bizim hayatımız sıkıyönetimle geçti, alıştık artık ama bu durum ülkeye, demokrasiye zarar veriyor" diye konuşuyor.
Hamit Geylani
Avukat. 1947 Şemdinli'de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Halkın Emek Partisi (HEP) il başkanlığı, parti meclisi üyeliği, genel sekreterliği, insan hakları ve hukuk işlerinde sorumlu genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.
HEP, Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) de yer aldı. HADEP'in kapatılmasından sonra beş yıllık siyaset yasağı aldığından DTP'de yer almadı. Parti içi siyaset yasağı var, bağımsız aday olmasının önünde bir engel yok.
Hatem İke
1954'te Yüksekova'da doğdu. 18 yıl Köy Hizmetleri'nde çalıştı 1995'te Köy Hizmetleri'nden ayrıldıktan sonra HADEP ilçe başkanı oldu.
O günden bugüne aynı partide. Beş yıl Yüksekova Belediye Başkanlığı yaptı. 1,5 yıldır DTP merkez disiplin kurulu üyesi. (NZ/EÜ)