HDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, hakim ve savcılara toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri verilmesi konusunda kanun teklifi verdi.
Kanun teklifinin gerekçesinde 1987 yılında Çankırı’da bir yargıcın, eşinden şiddet gören hamile bir kadının açtığı boşanma davasını, “kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin” sözüne atıfta bulunarak reddetmesinden bugüne Türkiye’de yargının cinsiyetçi tavrına dikkat çekildi.
Erkek şiddeti sorununun da vurgulandığı teklifte, “Türkiye’de kadına yönelik şiddet aile içi şiddet olmaktan çıkmış ve kurumsal bir yapıya bürünmüştür. Kadına yönelik şiddetin kurumlaşmasına öncülük eden ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini üreten kurumların başında yargı kurumu gelmektedir” denildi.
Buldan, yargının erkekler lehine verdiği kararların eşitsizliği derinleştirirken, toplumsal adaleti de zedelediğini söyledi. Cinsel ve fiziksel şiddet davalarında, kadının etek boyunun bile ceza indirimine gerekçe olduğunu hatırlattı.
Buldan, cinsiyet eşitsizliğini azaltmak için yasa uygulayıcıları başta olmak üzere, hukuk alanında hizmet yürüten kurumlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek ve bu yönlü bir bakış açısı oluşturmak amacıyla meslek yasalarında toplumsal cinsiyet eğitiminin hizmet içi ve meslek eğitiminin bir parçası olarak verilmesine dair kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
Teklifte 4954 Sayılı Adalet Akademisi Kanunu’na ve 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na eklenecek maddelerle, hakimler savcılar, avukatlar ve noterlerin meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin verilmesi ve bilinçlenmelerinin sağlanması istendi. (ÇT)