Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM), günlerce sokağa çıkma yasağı altında tutulan Mardin Kuruköy Köyü'nde yaşananların aydınlatılması ve soruşturma başlatılması talebiyle üç kuruma yaptığı başvurulara cevap geldi. Devlet kurumları Kuruköy'de hiçbir insan ve hayvanın zarar görmediğini savundu.
Nusaybin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kuruköy’de ölen hayvanların fotoğraflarının doğum sırasında düşük yapan hayvanlara ait olduğunu savunurken, sokağa çıkma yasakları boyunca Kuruköy’de bir veteriner hekimin görevlendirildiğini öne sürdü.
HAKİM Koordinatörü Veteriner Teknikeri Burak Özgüner gelen cevaba fotoğrafların sadece yavru hayvanlara ait olmadığını, yetişkin hayvanların da yaşamını yitirdiğini hatırlatarak tepki gösterirken şöyle konuştu:
“Biz bu ölümlerin tamamına 'şüpheli ölüm' olarak yaklaşıyoruz. Aldığımız cevaplardan tatmin olmadık. Verilen cevaplarda, asıl aydınlatılmasını talep ettiğimiz konulara dair detaylı bir açıklama yok. Abluka sırasında tüm canlıların ihtiyaçlarının karşılandığı ifade ediliyor ancak fotoğraflar tam tersini söylüyor.
“İnsanlara zarar verecek herhangi bir 'uygulama'dan kaçınıldı ise fotoğraflarda neden o kadar hayvan cesedi var, neden o kadar hayvan bir anda düşük yapmış? Ayrıca yaşlı bir adam neden darp edilerek gözaltına alınıyor? Bu soruların ve diğer sorularımızın cevaplarını hâlâ merak ediyoruz, konunun TBMM gündemine taşınmasını sağlayacağız."
Jandarma: Veteriner, sağlık, eğitim ve gıda yardımı, elektrik ve su hizmetleri devam etti
Mardin İl Jandarma Komutanlığı’ndan verilen cevapta “Yasak süresince mahallede veteriner, sağlık, eğitim ve gıda yardımı, elektrik ve su hizmetleri aralıksız devam etmiştir” denildi.
Milli Eğitim: Öğrenciler eğitime devam etti
Çocukların yaşam hakkı, işkenceden uzakta yaşama hakkı ve eğitim hakkı ile ilgili sorulara cevap veren Nusaybin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise “Sınava girecek olan 8. Sınıf öğrencilerinden isteyipte ailesi izin verilenlerin kendi imkanlarımızla yatılı olarak barındırarak eğitimlerine devam etmeleri sağlanmıştır. Diğer kalan ilkokul düzeyindeki öğrencilerle de öğretmenleri köyden çıkmayıp, öğrencileri ile bizzat ilgilenilmiştir” dedi.
Mardin İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ise yasal süre geçmesine rağmen sorulan sorulara cevap vermedi.
Ne olmuştu?
Kuruköy’de sokağa çıkma yasağı 11 Şubat 2017’de ilan edilmiş, 20 günlük operasyonunu ardından 2 Mart’ta kaldırılmıştı.
Sokağa çıkma yasağı boyunca 39 köylünün gözaltına alındığı, iki kişinin kaybedildiği, üç kişinin ise hayatını kaybettiği iddia edilmiş; Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 18 Şubat’ta, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Diyarbakır Barosu 20 Şubat’ta, Özgürlükçü Hukukçular Platformu da 26 Şubat’ta Kuruköy’e gitmek istemiş ancak heyetlerin köye girişi askerler tarafından engellenmişti.
Mardin Valiliği ise 21 Şubat’taki basın açıklamasında Nusaybin ilçesine bağlı mahalle ve köylerde yürütülen operasyonlarda hukuk devleti kurallarının gözetildiğini, vatandaşların can ve mal güvenliğinin ön planda tutulduğunu ifade etmişti.
Valilik açıklamasında, “Dört BTÖ (Bölücü Terör Örgütü) mensubunun ölü olarak ele geçirildiği” ifadesi yer almıştı. (ÇT)