Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gönderilen hayvanların kötü koşullarda Türkiye'ye taşınması sırasında yaşanan ölüm ve işkence gibi hayvan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Parlamentosu (AP) yetkililerine mektup göndererek “Türkiye'ye hayvan göndermeyin” dedi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, AP Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu Başkanı Czesław Adam Siekierski ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger'e gönderilen mektupta, hayvanların karşılaştıkları sıkıntılara dikkat çekildi.
AB ülkelerinden Türkiye'ye genelde tek seferde karayoluyla gönderilen yüzlerce hayvanın açlık, susuzluk, kemik ve eklem hasarları gibi sebeplerle yaşamını yitirdiği ve yaralandığı belirtilen mektupta şu ifadelere yer verildi:
“Yaşam hakkının paha biçilemez olduğunu, ülkeler ve şirketler para kazanacak diye bu zulmün meşrulaştırılamayacağını hatırlatıyor, bu işkenceyi önlemek, mevzuatınızda 'çiftlik hayvanı' olarak tanımladığınız bu hayvanların Türkiye'ye ihraç edilmesi ve taşınmasının engellenmesi adına adım atacağınızı umuyoruz.”
Özgüner: AB'ye "Ölüm yolculuğunu durdurun"dedik
HAKİM Koordinatörü Veteriner Teknikeri Burak Özgüner ise şu ifadelere yer verdi:
“Şu anda deniz yoluyla binlerce hayvan, açlık, susuzluk, hastalık, kemik ve eklem rahatsızlıklarına neden olacak şekilde, oldukça kötü koşullarda ve yoğun bir nüfus ile Türkiye'ye taşınıyor.
“Hayvanlar gerek taşındıkları sırada gerek keyfi ve yasal olarak bekletilirken gerekse gemi ve TIR’lardan indirilirken elektroşok uygulama, darp gibi son derece korkunç muameleler ile karşı karşıya kalıyor.
“Binlerce kilometre öteden Türkiye'ye taşınan hayvanlar, yaşam savaşı vererek, kemikleri kırılarak bu ölüm yolculuğunu tamamlıyor.
“Bu mektup ile AB'ye 'ölüm yolculuğunu durdurun' mesajını iletmiş olduk. Ülkelerin, şirketlerin kazanacağı para ve insanların damak zevki, yaşam hakkından daha değerli değil.”
975 bin canlı hayvan ithal edilecekCanlı Hayvan ve Et İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de 29 Temmuz 2017'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararına göre Et ve Süt Kurumu'na sıfır gümrük vergisiyle 2018 sonuna kadar 500 bin canlı büyükbaş hayvan, 475 bin baş canlı koyun kontenjanı ayrıldı. |
6 yılın canlı sığır ithalatıDünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın 10 Kasım 2016'da kaleme aldığı "Sığır ithalatında rekor" başlıklı yazıya göre, Kasım 2010 yılı itibariyle canlı hayvan ithalatına başlayan Türkiye'nin, 2017'ye kadar canlı sığır ithalat rakamları şöyle: * 2011'de 470 bin baş; |
(EKN)