Eşcinsel olduğunu beyan ederek askerlikten muaf raporu aldıktan sonra hakemlik yapmasına izin verilmeyen hakem Halil İbrahim Dinçdağ'ın Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) karşı açtığı davanın ilk duruşması yarın.
Lambda İstanbul Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği, devletin "hasta insanlar" olarak etiketlediği eşcinsellerin gündelik hayatta uğradıkları ayrımcılığa ve hak ihlallerine karşı çıkan herkesi yarın saat 10.10'da Sarıyer Adliyesi'nde buluşmaya çağırdı.
14 yıllık futbol hakemi
Trabzon'da 14 yıl futbol hakemliği yapan Halil İbrahim Dinçdağ, Trabzon İl Hakem Kurulu'nun kendisinden askerlikle ilgisi olmadığına dair belge istemesi üzerine Trabzon Askerlik Şubesi'nden "askerliğe elverişli değildir" ibareli bir rapor almıştı.
Raporu İl Hakem Kuruluna vermesinden sonra Trabzon İl Hakem Kurulu üyelerinden birisi, Halil İbrahim Dinçdağ ile birebir konuşmuş, kendisine artık maç verilmeyeceği söylemiş ve hakemliği bırakmasını istemişti.
Trabzon İl Hakem Kurulu da Dinçdağ'a maç vermemeye başlamıştı. Olay Futbol Federasyonu'na yansımış ancak bu süreçte basına sızdırılan yazışmalar neticesinde Dinçdağ deşifre edilmişti.
Dinçdağ'a görev verilmemesine Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural, Prensip ve Yönetmelikleri İç Talimatları 25. maddesindeki "Sağlık problemleri nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar askerlik yapamaz" ifadesi gerekçe gösterilmişti.
TSK'ya göre eşcinsellik "psikoseksüel bozukluk"
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yönetmeliği'nde eşcinsellik "psikoseksüel bozukluk" olarak adlandırılıyor. TSK'nin eşcinsel erkekleri "psikoseksüel bozuk" olarak nitelendirmesi sonucunda askerlikten muaf raporu alan eşcinsel erkekler hem aile içinde hem de iş hayatlarında ayrımcılığa maruz kalıyor.
Dinçdağ: Bu olaydan sonra hiçbir işe kabul edilmiyorum
Halil İbrahim Dinçdağ da olayın basına yansımasından sonra ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor:
"1.5 yıldan beri 16 yıldır yapmakta olduğum radyo program sunuculuğunu artık yapamıyorum. Hangi işe baş vurduysam kabul edilmedi. Ayrıca 15 yıldır hakemlik yapmaktaydım artık onu da yapamıyorum. .... çünkü bu olaylardan sonra artık hiç bir işe kabul edilmiyorum. Bütün iş başvurularım olumsuz olarak geri döndü veya hiç haber verilmedi. Aileme ve bana yaşatılan bu olayların hesabının sorulmasını istiyorum. Artık hayatımı idame ettiremiyorum. Sokaklarda rahatlıkla gezemiyor her ortama rahatlıkla giremiyorum. Arkadaş çevrem artık eskisi gibi değil. Çoğunluk olarak benimle görüşmemek ve dolaşmama kararı aldı. İnşallah herşey iyi olur."
Duruşma tarihi: 22 Şubat Salı 2011
Yer: Sarıyer Adliyesi
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
http://www.lambdaistanbul.org
Telefon: 0 (212) 245 70 68