* Fotoğrafın renklendirilmesi: Narodnaya Volya, Twitter
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğrencisi Hakan Şenyuva’yı kardeşleri ve arkadaşları, 41. Ölüm yıldönümünde andı.
Hakan Şenyuva, 10 Haziran 1979’da öldürülmüş, cinayetin failleri “bulunamamıştı”.
TIKLAYIN - "Ölmediğini Biliyorum..."
SBF DER’li arkadaşları bugün BirGün gazetesine verdikleri ilanda, Şenyuva'yı şu satırlarla andı:
“41 yıl önce, sırtı devlet tarafından sıvazlanan faşist katillerce katledildi. Katilleri bilindi ama bulunamadı. O günden bu yana acımız, öfkemiz yasımız ve adalet arayışımız bitmedi...
“Hakan'ımız,
Onurumuz,
Onmayan yaramız,
Işığımız,
Güleryüzümüz,
Arkadaşımız,
Kardeşimiz.
Hasreti hiç dinmedi...”
“Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız”
Cana Şenyuva Sandal ile Tevfik Hünkar Şenyuva da hem kardeşlerini hem de “aynı güçlerce katledilen” SBF’lileri andı:
“41 yıllık adalet arayışı süresince her türlü engelle karşılaşarak kardeşimizin katilini ve onu besleyen odakları adalet huzuruna çıkaramadık. Cezasızlığın, bugün yaşananları da mümkün kılan etkisini dehşetle izliyoruz. Ancak mücadeleden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz:
“Israrla zaman aşımı hükümlerinin ceza yasasından çıkarılması gerektiğini haykırıyoruz. Devrimcilerimizin katledilmelerine seyirci kalanları, firari katil zanlısı olarak aranan 1956 Kahramanmaraş doğumlu Ali oğlu Fehmi Söylemez’i ve onun gibi katilleri, onları kaçıran, koruyan, kollayan, besleyenleri lanetliyoruz.
“Adalet, kardeşimizin katillerinin yargılandığı dosya da dahil olmak üzere birçok dosyayı açmamak üzere kapatmış ve unutulmaya terk etmiş bulunuyor. Çocuklarını, yakınlarını yitiren biz ve bizim gibi adalet mücadelesi veren insanların tüm çabaları bugüne kadar sonuçsuz bıraktırılmıştır.
“Adalet arayışının yarın sizin kapınızı çalmasını beklemeden, sadece yasaların sizi korumadığını bizzat yaşayarak öğrenmeden önce tüm kamuoyunu, duyarlı, vicdan sahibi insanları, aydınları ve dürüst yetkilileri bir kez daha yasalarda af olarak işleyen “zaman aşımı”nın karşısında durmaya çağırıyoruz.
“Yoldaşlarımızı katledenlere ve işbirlikçilerine sesleniyoruz: Onları unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Onurlu mücadelelerini yılmadan sürdüreceğiz. Mücadeleniz yolumuzu aydınlatıyor.”
Hakan Şenyuva hakkında
16 Kasım 1957'de İstanbul'da doğdu. İlkokul öğrenimini Paris, Diyarbakır, Ankara ve Lüleburgaz'da tamamladı. Orta ve lise öğrenimini sırasıyla, Konya Maarif Koleji, T.E.D Ankara koleji, İngiltere'de Isle of white-pembridge Koleji, Belçika Moms International okulu ve tekrar T.E.D Ankara Kolejine dönerek 1975 yılında tamamladı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi. 1978'de SBFDER [Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği] yönetimine seçildi, 1979 Nisan'ında başkanlığa getirildi. 10 Haziran 1979'da öldürüldü.
Annesi Tuna Şenyuva, Hakan için yazdığı şiirleri derlediği, “Oğul Oğul Bal Oğul” isimli kitabının sunuşunda onu şöyle tanımlıyordu: “Hakan daima güler, nazik, insancıl tutumu, küçük yaşından beri sevgi ve hatta saygı uyandırırdı. 'Kimse ölmek istemez anneciğim' diye yaşama saygısını belirtirdi. O günler gibi güzel yüzünü görüyor, güzel dudaklarındaki yaşam sevgisini özlüyorum. Bunca yaşama bağlılığına karşın, evladım dimdik ayakta hayatını hiçe saydı. Halkın çocuğu, halkın olsun. Yazımız çok ıstırap verici ve de öylesi onurlu. Hakanlar ölmez.”
Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden olan ve öldürülen diğer öğrenciler ve öldürülme tarihleri de şöyle: Hüseyin Cevahir (1 Haziran 1971), Sabahattin Kurt (30 Mart 1972), Mahir Çayan (30 Mart 1972), Hakan Yurdakuler (8 Nisan 1976), Ali Fuat Okan (1 Mayıs 1976), İ. Gökhan Edge (24 Kasım 1976), Ömür Karamollaoğlu (24 Mart 1977), Bahri Gülpınar (17 Ocak 1979), Adil Olcay (16 Ekim 1979), Şevki Kobal (16 Haziran 1980).
(AS)