Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, “Zamansız Suçlar: Zamanaşımı ve İnsan Hakları” başlıklı sempozyum düzenliyor.
Sempozyum, 22 Eylül’de Şişli’deki Anarad Hığutyun Binası’nda. Bazı oturumlar çevrimiçi olacak.
Sempozyumda hak savunucuları ve akademisyenler, ağır insan hakları ihlalleriyle yüzleşmenin önündeki en büyük hukuki engellerden olan zamanaşımı sorununu hukuki, tarihsel ve sosyal boyutuyla tartışacak.
Yargıda ağır insan hakları ihlalleri
Sempozyum, zamanaşımına ilişkin kamusal tartışma ve farkındalığı artırmak amacıyla Hafıza Merkezi’nin gerçekleştireceği etkinlikler dizisinin bir parçası:
“1990’larda işlenen ağır insan hakları ihlallerini belgelemek ve günümüze olan tezahürlerini anlamak için son on yıldır çalışıyoruz. 1990’larda devlet görevlilerinin dahliyle yaygın ve sistematik olarak işlenen hukuk dışı infazlar ve zorla kaybetmelere ilişkin 2009-2014 yıllarında peş peşe düzenlenen iddianamelerle açılan 12 davayı yakından takip ettik.
Bu davaların önemli kısmı sanıkların beraatıyla sonuçlandı. 1990’lı yıllarda işlenen hukuk dışı infaz ve zorla kaybetme suçlarına ilişkin olan bu davalarda etkili bir kovuşturma yürütülmedi ve suçların cezasız bırakılması sağlandı.
Zamanaşımı süreleri de insan hakları ihlallerine ilişkin davaların düşürülmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntem oldu. Bu 12 dava arasında bulunan Musa Anter cinayeti ve Ayten Öztürk’ün zorla kaybedilmesine ilişkin dosyalar, otuz yıllık zamanaşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle 2022 yılının Eylül ayında düşürüldü.
Bu durum, Türkiye yakın tarihindeki “zamansız suçlar”ın 1990’larda işlenmiş olanlarına ilişkin davaların da önümüzdeki günlerde sırayla zamanaşımına uğradığını göreceğimiz anlamına geliyor.
Zamanaşımı kavramının Türkiye’de ağır insan hakları ihlallerine ilişkin yargılamalardaki suistimalini değerlendirmeyi ve konu etrafındaki farkındalığı artırmayı amaçlayan bir sempozyum düzenleme fikri de buradan ortaya çıktı.”
Program
10:00 - 12:30
Hukuki, Siyasi ve Tarihsel Bağlam
Moderatör: Emel Ataktürk Sevimli
Hülya Dinçer – MEF Üniversitesi
Saniye Karakaş – Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi (TLSP)
Serdar Tekin – Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)
Yeşim Yaprak Yıldız – Goldsmiths, University of London
14:00 – 15:30
Uluslararası Mücadele Örnekleri
Moderatör: Noémi Lévy-Aksu
David Roberts – Leigh Day, Birleşik Krallık
Emilio Silva – Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH), İspanya
Marcela Perelman – Centro de Estudios Legales y Sociales (CELS), Arjantin
16:00 – 18:00
Türkiye’den Mücadele Deneyimleri, Direnç ve Dönüşüm
Moderatör: Esra Kılıç, Özgür Amed
Abdülaziz Altunkaynak
Dicle Anter
Eren Baskın
Sebla Arcan
Şehriban Metin
Şiyar Kaymaz
Sempozyuma katılmak için buradan kayıt olabilirsiniz.
(AS)