Fotoğraf: TTB
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilcisi Sevim Çiçek ve Başvuru Hekimi Dr. Hüseyin Yaviç, Ankara’da nöbet sonrası geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden asistan hekim Rümeysa Berin Şen’i anmak istedikleri için yargılanıyor.
Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ikinci duruşması bugün görüldü.
Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) aktardığına göre, duruşmaya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri Dr. Kazım Doğan Eroğulları ve Dr. Onur Naci Karahancı ile TTB Hukuk Bürosu, Van-Hakkari Tabip Odası, TİHV avukatları ve Van Barosu temsilcileri takip etti.
“Mahkemelerin görevi, muhalefeti susturmak değil”
Duruşmada söz alan Yaviç ve Çiçek, Türkiye’nin 41 ilinde yapılan barışçıl, yasal ve meşru bir eylemin Van’da tamamen keyfi bir biçimde engellendiğini söyledi:
“Şu anda yargılanan biz değiliz; Anayasa’da düzenlenen toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkımız. Van’da 1,5 milyon insan yıllardır en temel haklarından birini kullanamamaktadır. Kötü muamele, işkence sokaklarda açıkça uygulanmaktadır.
“Bağımsız mahkemelerin görevi, muhalefeti susturma olmamalıdır. Asıl yargılanması gerekenler; 2016’dan bu yana en temel haklarımızı engelleyenler, bu talimatları verenlerdir. Biz işlemediğimiz bir suça karşı haklılığımızı her fırsatta dile getireceğiz. Hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz.”
Avukatları bilirkişi raporuna ilişkin beyanlarını sundu.
Bir sonraki duruşma, 26 Ocak 2023’te görülecek.
Valilik “yasağıyla” engellendiler
Ankara Şehir Hastanesi’nde asistan hekim olarak çalışan Dr. Rümeysa Şen, 23 Ekim 2021 tarihinde nöbet çıkışı evine giderken trafik kazası geçirerek hayatını kaybetmişti. Asistanlar başta olmak üzere, sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşullarını gündeme taşıyan bu olayın ardından Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 25 Ekim 2021 günü tüm yurtta basın açıklamaları gerçekleştirildi.
Ancak Van’da Yüzüncü Yıl Tıp Üniversitesi Fakültesi önünde Van-Hakkari Tabip Odası’nın çağrısıyla gerçekleştirilmek istenen basın açıklaması polislerce engellendi. Gerekçesi ise Valiliğin 21 Kasım 2016’dan 27 Haziran 2022’ye kadar kesintisiz olarak sürdürdüğü eylem ve etkinlik yasağıydı.
O dönem Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı olan, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği başvuru hekimi Dr. Hüseyin Yaviç, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde basın açıklamasını gerçekleştirmek isterken gözaltına alındı. Polisler, gözlemci olarak orada bulunan TİHV Van Temsilcisi Sevim Çiçek’i de gözaltına aldılar.
Yasak bitti, dava devam ediyor
Yaviç ve Çiçek aynı gün serbest bırakıldılar ama haklarında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet gerekçesiyle dava açıldı.
Sevim Çiçek ve Hüseyin Yaviç’in yargılandığı davanın ilk duruşması, Van’daki yasağın 2013. günü olan 26 Mayıs 2022 tarihinde Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Süreç içinde Van’daki eylem ve etkinlik yasağı sona ererken, Çiçek ve Yaviç’in yargılanmasına devam ediliyor. İki insan hakları savunucusu 18 Ekim 2022, saat 10.30’da Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacaklar.
Yasak 2045 gün sürdü
Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 5 buçuk yılı aşan yasakla ilgili video hazırlamıştı.
Van’da Valilik kararıyla hayata geçirilen ve Kasım 2016’da başlayan eylem ve etkinlik yasağı, 27 Haziran 2022 tarihinde, yasağın 2045. gününde son buldu.
Yasağı uzatmayan Van Valiliği bu kez 14 Temmuz 2022 tarihinde yayımladığı kararla, il genelinde “basın açıklaması yapılamayacak yerleri” ilan etti. Bu alanların dışındaki yerlerde ise her türlü eylem, etkinlik ve bildiri dağıtımını ise 24 saat önceden bildirim zorunluluğuna bağladı. (AS)