17 milyon kişilik küresel bir kampanya ağı olan Avaaz, dünyadaki tüm hak savunucularını kadınların aleyhine işleyen politikaları değiştirmek için başlattıkları kampanyaya katılmaya çağırıyor.
Hindistan hükümetinin tecavüz veya benzeri bir kadına yönelik şiddet fiiliyle suçlanan politikacıların istifa etmeleri talebini dikkate almayacağını açıklanması üzerine harekete geçen hak savunucuları, bu tür suçlamalarla karşı karşıya olan 260 Hindistanlı politikacının bulunduğunu ifade etti.
İtibarlarına çok önem veren politikacıların, basında ve sosyal medyada ilanlar ve kamuoyu araştırmaları gibi yollarla ifşa edileceği açıklanırken, kampanya başarılı olursa politikaları değiştirerek ve kadına karşı savaşı sona erdirmek için küresel ve koordineli bir çabayla çalışacaklarını sadece Hindistan'da değil her yerde müdahale edileceği belirtildi.
Tacizci erkekleri kamu görevinden uzak durmaya zorlamayı hedefleyen kampanyadan toplanacak para, partileri başka adaylar seçmeye teşvik etmek için kamuoyu anketleri düzenlemek; yerel ve ulusal muhabirleri bu kişilerin işledikleri suçlarla ilgili haber yapmaları için cesaretlendirmek; büyük basılı medya, TV ve radyolarda ilanlar yayınlamak; mağdurlara hukuki destek sağlamak gibi planlar için harcanacak.
Kampanyaya şimdiden 1,124,617 kişi imza attı.
Avaz, Hindistan'da her 22 dakikada bir, bir kadına tecavüz edildiğini ve bu kadınların çok azı için adaletin yerine getirildiğini hatırlattı.
Verma Komisyonu'na 80 bin öneri geldi
Hindistan'da otobüste toplu tecavüze uğrayan kadının ölümünün ardından kurulan Verma Komisyonu'nun hazırladığı rapor, cumhurbaşkanı tarafından da onaylandı. Cinsel saldırının kapsamının genişletilmesi, cinsel yönelim ve kadının cinsel bağımsızlığı konusunda ilklerin yer aldığı düzenleme, aktivistler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar tarafından önemli bir adım olarak görülüyor ancak uygulama konusundaki uyuşmazlıklar söz konusu. Hükümetin bazı çekincelerinin bilinmesi bu soru işaretlerini çoğaltıyor.
Rapor, yurt içi ve yurt dışı katılımlı reform kapsamında komisyona sunulan 80 bine yakın öneri sonucunda hazırlandı.
Mevcut yasaya göre, cinsel saldırılara ömür boyu ceza veriliyor, ancak son olaydan sonra halk tecavüzcülere idam cezası istiyor.
Hükümete sunulan rapordan satırbaşları şöyle:
* Cinsel saldırıya geniş bir tanım getirerek evlilik içi tecavüzün de dahil olduğu kapsamlı bir öneri sundu.
* Ölüm cezasının ya da kimyasal kastrasyonun (hadım etme) insan haklarına aykırı bulduğu için buna yer verilmedi; sivil toplum ve polis hizmetleri arasında işbirlikçi ve pozitif bir tutuma dayalı bir standart elde etmek için polis reformlarının uygulanmasındaki aciliyet vurgulandı.
* Cinsel suçların bildirimi ve raporlaması süresince, muayeneler ve kolluk kuvvetleri için prosedürler belirlendi.
* Engellilerin cinsel saldırıya mağdur kaldıklarında koruma altına alınmaları ve adalete ulaşmalarının acil bir ihtiyaç kapsamında olup, özel bir düzenlemeye gidilmesi gerektiği belirtildi.
* Kadının insan hakları yasası önerisinde ise, cinsel yönelimin insan hakkı olarak garanti edilmesi ve her kadının cinsel bağımsızlığı olduğunun altı çizildi.
* Polis reformlarının önemine değinilen raporda, cinsel şiddetin ve saldırıların önlenmesi için kanunda, kayıtlama aşamasından yargılamaya kadar bütün aşamalarda düzenleme öngörüldü.
BM: Çığır açan bir rapor
BM İnsan Hakları Sorumlusu Navi Pillay, raporu erkek şiddetine karşı çığır açan bir temel olarak değerlendirirken, bütün siyasi liderleri Verma raporu çevresinde toplanmaya çağırdı. Raporun uygulanmasının herhangi bir aşamasında yardım etmeye hazır olacaklarını ifade etti.
Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, cinsel şiddet davalarında etkili mücadele için rapordaki önerilerinin takip edileceğini söyledi.
Rapora yönelik tepkiler
Kadına karşı şiddetle mücadelede umut verici politika tasavvuru olarak görünse de, hükümete sunulan raporla ilgili endişeler de var.
Maneesh Chhibber, İndian Express'te önümüzde uzun bir yol başlığıyla verdiği yazısında, yasaların uygulanması konusundaki endişelerini dile getirdi. Merkezden bu kararlardan bir kısmı uygulanmak istense de eyalet yönetimleriyle de yoğun bir istişare dönemi olacağına dikkat çekti. En çok ihtiyaç duyulan polis reformları konusunda da uzlaşının kolay olmayacağını ifade etti.
Hindistan Demokratik Kadın Derneği (AIDWA) ve Kadın Kaynakları Merkezi'nin polisin genel cinsiyet duyarsızlığı sorunu ele alındığında, Verma Komitesi Raporu yetersiz kaldığını belirtti.
Kadın aktivistler, mücadelelerinin bu raporla bitmediğini, şiddete karşı kadınların geleceği için gidilen yolda dönüş olmayacağı mesajı verdi. (BA/ÇT))
* Bu haberi dnaindia.com, firstpost.com/india, southasia.oneworld.net, indianexpress.com, ndtv.com, http://www.wfsnews.org/ (women's feature service) web sitelerinden Büşra Akman derledi.