10. Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması, Intercontinentel Otel’de ikinci gününde devam ediyor.
Buluşmanın ikinci gününde IFEX’ten Heather Orrange, Uluslararası Af Örgütü’nden Begüm Başdaş, PEN International’dan Eugene Schoulgin, Freedom House’dan Sheryl Mendez, Fritt Ord’dan Frank Rossavik konuşma yaptı.
Freemuse’dan Ole Reitov video ve Prof. Noam Chomsky de video ile buluşmaya katıldı.
Orrange: Sorunlarımız ortak
.@IFEX HeatherOrrange: Araştırmacı gazetecilik için & cezasızlığa karşı mücadele veriyoruz @dusundusun @bianet_org pic.twitter.com/Qg6jDZWOuR
— Erol Önderoglu (@ErolOnderoglu) April 10, 2016
“IFEX 100’den fazla örgütün biraraya geldikleri bir kuruluş. İfade özgürlüğünü global perspektiften ele aldığımızda hepimizin karşısına ortak engellerin ortaya çıktığını görebiliriz. Buna terörle mücadele yasaları, araştırmacı gazetecilere yönelik baskıları örnek olarak sıralayabiliriz.
“Azerbaycan’da Hatice İsmailova, yaptığı vergi kaçakçılığı haberleri nedeniyle Azerbaycan hükümeti tarafından yıllarca aşağılanarak takibe alındı, en sonunda hapis cezasına çarptırıldı. Suudi Arabistan’da, Yemen’de ve pek çok ülkede sayısız kişi sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapsedildi. Bunları arasında meşhur isimler de var.
“2014’te Mısır çıkardığı bir yasaya istinaden tüm sivil toplum kuruluşlarına kayıt zorunluluğu getirdi. Mısır’daki üye kuruluşlarımız çeşitli sebeplerle suçlandılar, bazı avukatlarımıza yurtdışına çıkış yasağı kondu. Tüm bunların ötesinde cezasızlık da tüm ülkelerde görülen ortak sorunlardan.
“İfade özgürlüğü savunuculuğu yapan sivil toplum örgütleri oldukça yaratıcı girişimler ortaya koyuyor. Bize düşen de ifade özgürlüğü gündeminin uluslararası gündemden düşmemesini sağlamak.”
Başdaş: İnsan hakları tüm dünyada daralıyor
“Yıllık raporumuzda da belirttiğimiz gibi 2015 yılı, insan hakları savunucularının alanın çok daha derinleşerek darlaştığı bir yıl oldu. Dünyanın her tarafından insan hakları sürekli daralıyor. Devletlerin muhalif görüşlere yönelik baskılarını sadece Türkiye’de değil, dünyda da görüyoruz.
“Af Örgütü, dünyanın her yerinde 7 milyondan fazla aktivisiti ve destekçisi olan bir kuruluş. İfade özgürlüğü ve cezasızlık gibi konulara ek olarak 2011’de Suriye’de çıkan savaş ve çatışma ortamından itibaren içinde olduğumuz en önemli konulardan biri de mülteci krizi. Uluslarası toplum bu konuda yeteri kadar elini taşın altına koymuyor, mülteciler uluslararası korumadan mahrum bırakılıyor.
“Türkiye’de sorunlarımızdan biri Cumhurbaşkanına hakaret davaları. Yüzlerce kişi bu suçlamayla soruşturuluyor. Barış için Akademisyenler ve gazeteciler örneğinde de gördüğümüz gibi çatışmalı sürece eleştirel yaklaşanlar da ciddi şekilde bastırılıyor.”
Schoulgin: Hükümetler ne kadar hassas olduklarının farkında değil
“On Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması’nın sekizine katıldım. Ama moral bozucu olan şey, bizim burada olmak zorunda olmamız. Çünkü bu işlerin iyiye gitmediğini gösteriyor. Her türlü özgürlük kısıtlanmış durumda. Açıkça yalan söylenir ve bu yalanlar devletin üst mertebeleri tarafından savunuluyor.
“Hükümetler ne kadar hassas olduklarının farkında değiller. Şunu anlayamıyorlar. Tüm beşeri faaliyetlerin temeli güvendir. Yurttaşların güvenini kaybederlerse ortak bir geleceği inşa etmek için tüm temeli kaybetmiş olurlar.
“Sadece Türkiye değil pek çok ülke bu karanlığa sürüklendi. Almanya, Fransa… ABD’yi saymıyorum bile. Pek çok ülkede sade vatandaşların algıları üzücü bir yola sapmış durumda. Birbirine yardım etme, birbirini kollama düşüncelerinden uzaklaşmış durumdalar. Yine de umudumuzu kaybetmemek gerekiyor.”
Mendez: İfade özgürlüğü tüm dünyada kısıtlanıyor
.@FreedomHouseDC Sheryl Mendez :Gezi'den beri hukuk&ifade özgürlüğü baskı altında; herşey politika oldu @dusundusun pic.twitter.com/OoZ665u47y
— Erol Önderoglu (@ErolOnderoglu) April 10, 2016
“Sözlerime Martin Lther King’in bir sözüyle başlamak istiyorum. ‘Dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen adaletsizlik herkese karşı işlenmiş bir adaletsizliktir’. İnsan Hakları Uluslararası Konvansiyonu’na göre ifade özgürlüğü her bireyin hakkıdır. Herkes fikir ve düşüncelerini her türlü medya aracılığıyla sınır ötesi şekilde ifade etme hakkına sahiptir.
“Sansür, yetersiz medya yasaları ve fiili baskılar aracılığıyla ifade özgürlüğü dünyanın her yerinde kısıtlanıyor. Empati, hoşgörü, tahammül gibi duygular da azaldı. Hükümetler sicil toplumun taleplerini geri plana atarak kendi çıkarlarını öne çıkarıyorlar. Gazeteci ve akademisyenler baskı görüyor, baskılar fiziki şiddete ulaşmış durumda.
“Devlet ve hükümetlerse ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını çeşitli yollarla meşru kılmaya çalışıyor. Türkiye de bu kısıtlamalardan nasibini aldı. 27 Nisan’da yayınlanacak olan raporumuzda Türkiye’deki kayyum ile el konulan medya kuruşları ile Can Dündar ve Erdem Gül’ün davasına yer verdik.
“Bunlara rağmen, yalnız değilsiniz. Özgür bir basın, ifade ve düşünce özgürlüğü için çalışanlarla, mücadele edenlerle yan yanasınız.”
Rossavik: Türkiye’deki mücadelenizi destekliyoruz
“Fritt Ord Vakfı düşünce özgürlüğü üzerine çalışan bir vakıf. Düşünce özgürlüğü için pek çok şekilde mücadele etmek mümkün. Son on yılda, doğu Avrupa’da, Rusya ve güney Kafkasya’da çeşitli sorunlar yaşandı ve biz buralardaki gazeteci ve yayıncılara yardımcı olduk. Almanya ve İngiltere’deki bakıflarla beraber çalışarak Rus gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmasına yardımcı olduk. Uluslararası Basın Enstitüsü ile de beraber çalışıyoruz, Türkiye’de Şanar Yurdatapan’ın faaliyetleri de bizim için çok değerli. Tüm dünyadaki gazeteci ve basın mensuplarının düşünce özgürlüğünü savunuyoruz. Türkiye’de de sansür ve diğer baskılara karşı mücadeleyi destekliyoruz."
Buluşma dünyadan ifade ve düşünce özgürlüğü üzerine mücadele tanıklıkları ve tartışmalarla devam etti.
Buluşma forum ve tanıklıklarla devam etti.
Malezya'da yasak olan, bürosu 5 kez basılan Zunar, adalet&yolsuzlukla ilgili çizmeyi seviyor @dusundusun @IFEX pic.twitter.com/S4ghLVphX7
— Erol Önderoglu (@ErolOnderoglu) April 10, 2016
Malezyalı çizer Zunar & Sadık Pala birlikte izleyiciler için sürpriz birer karikatür çiziyor @dusundusun @IFEX pic.twitter.com/oON0oH6C5C
— Erol Önderoglu (@ErolOnderoglu) April 10, 2016
Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması
Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in iki yılda bir organize ettiği Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması bu yıl bianet, Şeffaflık Derneği ve Hakikat Adalet ve Hafıza Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleşiyor.
Buluşmada cezasızlık, basın ve ifade özgürlüğü, hakaret davaları, sansür ve devletin hukuk sistemine müdahaleleri konuşuldu. İki gün süren buluşmada yurtiçi ve yurtdışından çeşitli sivil toplum kuruluşları da yer aldı. (EA)