* Fotoğraf: Hayvanat bahçesinde esaret altında tutulan dişi ve erkek aslanlar / Çiçek Tahaoğlu, 2011.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü dolayısıyla bugün birçok belediye çeşitli etkinlikler düzenliyor, birçok mağazada da evcil hayvan ürünlerinde indirim var.
Hayvan hakları savunucuları ise hala hayvanların korunması için bir yasanın olmadığı, hayvanlara sistematik işkencenin devam ettiği ve cezasız kaldığı Türkiye’de 4 Ekim’i kutlamıyor.
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) “mezbahalar, barınaklar, üretim tesisleri, deney laboratuvarları, faytonlar, hayvanat bahçeleri, yunus parkları, akvaryumlar, hayvanlı sirkler, avcılık, hayvan dövüşleri, petshoplar, kürk ve deri üretim tesisleri, hayvan ithalatı ve taşımacılığı gibi sektör ve yerlerde, hayvanlar rutin bir şekilde zulüm görürken, Dünya Hayvanlar Günü'nü kutlayamayacaklarını” açıkladı.
Hayvan Hakları Konfederasyonu (HAYTAP) da “Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olmasın” afişlerinde “365 gün boyunca hayvanların işkencelerine el birliğiyle son vermeye çalışan bizler bunca eziyeti göstermelik 1 güne sığdırmaya çalışan tüm kişi ve kurumlara 'HAYIR' diyerek kalbinde vicdan taşıyan herkesi 365 gün boyunca en azından var olan yasalara uymaya ve 'MERHAMETE' davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Hayvan haber sitesi Ajanimo.com da web sitesinde “Keşke sizlere ‘4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü ülkemizde coşkuyla kutlandı’ gibi haberler verebilsek” derken, son 6 ayda medyaya yansıyan hayvan hakkı ihlallerini derledi. Türkiye’nin çeşitli illerinde hayvanların işkence gördüğü, tecavüze uğradığı ya da öldürüldüğü 40 vakayı paylaştı.
Hayvanlara eziyet eden belediyelerden 4 Ekim kutlamaları
Bugün Türkiye’de birçok ilçe belediyesi Dünya Hayvanlar Günü nedeniyle etkinlikler düzenliyor.
Ancak bu belediyeler arasında hayvan hakkı ihlallerinin sıklıkla yaşandığı ilçeler de bulunuyor.
Örneğin kanuna aykırı bir şekilde, kulağı küpeli köpekleri bayıltarak toplayıp başka mahallelere bırakan ve kanunları çiğneyerek hayvan haklarını ihlal ettiği için önünde birçok kez eylem yapılan Eyüpsultan Belediyesi 4 Ekim etkinliği düzenleyen belediyelerden biri. Eyüpsultan Belediyesi’nin bu uygulaması sırasında mahallelinin tepkileri de dikkate alınmamış, köpeklerin toplanmasına ilişkin şiddet içeren görüntüler medyaya yansımıştı. Belediye başkanı ise belediyenin araçlarının göründüğü videoların belediyeyle alakası olmadığını, görüntülerin manipüle edildiğini iddia etmişti.
Mama getiren “Kedi” filmini izleyebilecek
Genellikle sokak hayvanlarına yardım eden uygulamalarla haberlere konu olan Maltepe Belediyesi ise 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Kedi” filmini gösteriyor. Yanında en az 1 kilo kedi ya da köpek maması getirenler 7 kedinin hikayesinin anlatıldığı bu filmi izleyebilecek.
Kadıköy Belediyesi de 4 Ekim’i Halis Kurtça Çocuk Merkezi’nde çocuklarla kutlayacak.
Hayvan hakları savunucularının talepleri
“Türkiye toplumuna sesleniyoruz: İçinde bulunduğumuz cinnet toplumu koşullarında, toplumsal şiddetten en fazla savunmasız hayvanlar etkileniyor. Bu nedenle hayvanlara karşı işkenceye, zulme, tecavüze lütfen karşı çıkın” diyen HAKİM taleplerini şöyle sıraladı:
* Anayasaya “Devlet, doğal hayatı ve hayvanların yaşam haklarını korumak sorumluluğundadır” maddesi eklenmeli; anayasada hayvanlar, doğuştan gelen hakları olan, hissedebilen bireyler olarak tanımlanmalıdır.
* Başta 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu olmak üzere hayvanları ilgilendiren tüm mevzuat, taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve ülkemiz gerçekleri baz alınarak, Türkiye’nin de kabul ettiği Paris İlkeleri ve Karar Alma Sürecine Sivil Katılım İçin İyi Uygulama İlkesi dikkate alınarak, yaşam hakkı savunucusu sivil toplum örgütlerinin aktif katılımıyla yeniden düzenlenmelidir. Sivil toplum örgütlerinin, hayvana işkence ve tecavüz edenlere ERTELEMESİZ hapis cezası talebi ivedilikle ceza mevzuatında düzenleme yapılarak karşılık bulmalıdır.
HAYTAP da açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“5199 sayılı yasa 4 taksitle ödenebilen kabahatler kanunundan çıkıp ceza kanununa girinceye kadar, benzin istasyonlarında bile bulunan yaban hayvan koleksiyonculuğu bitinceye kadar, sınırlarımızda tutsak yunuslar özgürlüğüne kavuşuncaya kadar, hayvanlı sirkler, hayvan dövüşleri yasalarla yasaklanıncaya, can dostlarımızın hakları etkin yasalarla korununcaya kadar mücadelemiz devam edecektir.
“Hayvanları KoruMA yasasının hala değiştirilemediği, bu yıl da diyoruz ki hayvanlarına huzur vermeyen toplum huzur bulmayacağını artık anlamamız gerekiyor.”
4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü hakkındaBirçok Türkçe kaynakta 4 Ekim’in hayvan hakları savunucularının 1822’de İngiltere’de biraraya gelmesi ve ardından Hollanda’da kurulan Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nun ilan etmesiyle kutlanmaya başladığı yazılı. Ancak WorldAnimalDay.org.uk’in Berlin kütüphanesinde yer alan, 1924-1936 arasında yayınlanan 300 dergiyi; Washington DC’deki Holokost müzesindeki belgeleri; Almanca ve İtalyanca yüzlerce makaleyi inceleyerek ve çeşitli kıtalardan kurumlarla yazışarak yaptığı araştırmaya göre, 4 Ekim Dünya Hayvan Günü’nün hikayesi şöyle: Almanyalı yazar Zimmermann’ın önerisiyle 1925’ten beri kutlanıyorDünya Hayvanlar Günü ilk defa Mensch und Hund (İnsan ve Köpek) dergisini çıkaran Almanyalı yazar Heinrich Zimmermann tarafından 24 Mart 1925’te Berlin’de organize edildi. 1929’dan itibaren 4 Ekim’de kutlanmaya devam edildi. Önce Almanya, Avusturya, İsviçre ve Çekoslovakya’da kutlanan Dünya Hayvan Günü, Mayıs 1931’de İtalya Floransa’da düzenlenen dünya hayvanları koruma zirvesinde uluslararası bir gün olarak kabul edildi. Assisili Francesco’nun anısına24 Mart 1925’teki etkinlik, Berlin’de spor salonunda 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleşmişti. Aslında etkinliğin 4 Ekim’de gerçekleştirilmesi planlanmış, ancak 5 bin kişiyi ağırlayabilecek tek mekan olan bu spor salonu müsait olmadığı için 24 Mart’ta düzenlenmişti. 1929’dan sonra Dünya Hayvan Günü, Katolik Fransiskan cemaatinin kurucusu Assisili Francesco’nun (1181-1226) ölüm yıldönümü olan 4 Ekim’de kutlanmaya başlandı. Assisili Francesco’nun hayvanlarla konuştuğuna inanılıyordu. Tablolarda da hayvanlarla birlikte resmedilen Assisili Francesco’nun hayvanlara vaaz verdiği ve bir kurdu evcilleştirdiği de efsaneler arasında yer alıyor. |
(ÇT)