Hak örgütleri 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesi ortak bir açıklama yaparak suç işleyen, insan öldüren, işkence yapan askeri personelin terfi ettirilmemesi çağrısı yaptı.
“Demokratikleşme ve barış sürecinin önkoşulu adaletin tesisidir” başlıklı ortak açıklamaya
Hakikat, Adalet, Hafıza Merkezi, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Araştırmaları Derneği (İHAD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHG), İnsan Hakları Ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) imza attı.
Açıklamada “cezasızlık politikası”nın güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin tekrarlanmasında ve kullanılan şiddetin yüksek seviyelerde sıklıkla gerçekleşmesinde etkili olan en önemli unsur olduğu ve bu politikayla bu ihlallerin sistematik bir hale geldiği vurgulandı.
“Cezasızlık uygulamalarının arkasında, yetkili amirlerin soruşturma izni vermeyerek suçun cezalandırılmasını engellemeleri olduğu kadar, adli mercilerin yeterli, etkin ve hızlı bir soruşturma ve yargılama faaliyeti yürütmemeleri sorunu da yatıyor.
“Mevcut yasalarımızda suç olarak tanımlanmasına rağmen cezasızlık zırhı ile korunan kamu görevlileri, sadece vicdanlarda yara açmakla kalmıyor; demokrasiler için vazgeçilmez olan hukukun üstünlüğü ilkesini de ayaklar altına alıyor”.
Adı bu tür suçlara karışmış kamu görevlilerinin işten el çektirilmeleri ve yargı önüne hızlı ve etkin bir biçimde çıkarılarak adil bir biçimde yargılanmaları gerektiği belirtilen açıklamada “Bu insanlar suçluysa cezalandırılmalı, suçsuz ise isimleri etrafında oluşan şaibe kaldırılmalıdır” denildi
Musa Çitil hâlâ görev başında
Açıklamada hakkındaki suçlamalara rağmen görevinin başında tutulan ve terfi ettirilen kişiler için en çarpıcı örneğin hali hazırda Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Musa Çitil olduğu belirtildi.
Musa Çitil, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, 13 kişinin “gerek bizzat gerekse verdiği talimatlarla ölümlerine sebep olduğu, bu şekilde çok sayıda ölen-öldürülen şahıs olduğu, birçok insanın haksız yere gözaltına alınarak işkencelere maruz bırakıldığı” gerekçeleriyle halen Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.
Çitil’in çarpıcı bir örnek olması ise şöyle açıklanıyor: “Hakkında mağdur yakınlarının şikâyet ve beyanları yeni değil. Tehditlere, baskılara ve yeterli bir soruşturma yapılamamasına rağmen mağdur yakınları yıllardır şikâyetlerini ısrarla sürdürüyor. Buna mukabil Ağustos 2009 Yüksek Askeri Şura kararları uyarınca, Jandarma Kurmay Albay Musa Çitil, Tuğgeneralliğe yükseltildi.”
Musa Çitil Davası'nın iddianamesinin özetinin de verildiği açıklama "Çitil ve benzeri suçları işlemekten yargılananlar terfi ettirilmemeli, yargılama sonuna kadar görevlerinden el çektirilmelidir!" uyarısını tekrarladı. (HK)