İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı adasındaki yeni cezaevini incelemek için Adalet Bakanlığı'na başvurdu.
Hak örgütleri, bakanlığa bugün gönderdikleri mektupta, hükümetin Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) uluslararası organların cezaevlerinde denetim yapmasına izin verdiğini anımsattı; "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve diğer vatandaşlardan ve mahpuslardan farklı bir muameleye tabi tutulmaması gereken Abdullah Öcalan'ın alıkonulduğu İmralı adasındaki Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde insan hakları örgütlerinin inceleme yapma talebi kabul edilmelidir" dedi.
"Demokratik açılıma olumlu katkı sağlar"
Hak örgütleri, bakanlığa başvuru mektuplarında demokratik açılım sürecini de anımsattı:
"Kürt sorununda demokratik açılım sürecinde ortaya konan hükümet iradesinin bir gereği olarak da süreci olumsuz etkileyecek tutum ve davranışların engellenmesi gerekmektedir.
"Gerek anayasamız, gerekse de uluslararası sözleşmeler uyarınca hakları bulunan her mahpus gibi, Abdullah Öcalan'ın da bu haklardan yararlandırılarak ağır tecrit koşullarının ortadan kaldırılması, sağlık sorunlarının çözülmesi, kısacası haklarından yararlandırılması kanaatimizce bu sürece çok olumlu katkılar sağlayacaktır."
Öcalan, geçen haftaki avukat görüşmesi notlarına göre, adada yapılan yeni F Tipi cezaevindeki hücresinin eskisine göre daha küçük olduğunu, sağlıklı nefes alamadığını, sağlık koşullarının kötüleştiğini söylemişti.
Hükümet, CPT'nin Öcalan'ın tecrit koşullarının insan haklarına aykırı olduğuna dair uyarılarının ardından yeni cezaevini yaptırmış, beş hükümlüyü de buraya nakletmişti.
Öcalan'ın avukatları üç örgütün yanı sıra, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da başvurmuşlardı. Ancak, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Akın Birdal'ın Meclis'te kurulacak bir altkomisyonun İmralı'daki yeni cezaevini incelemesine dair dünkü (3 Aralık) önerisi, Komisyon Başkanı Zafer Üskül'ün koşulların uluslararası standartların üzerinde olduğun dair konuşmasının ardından, gündeme alınmamıştı.
Adalet akanı Sadullah Ergin de Öcalan'ın tutulduğu koşulların uluslararası standartların üzerinde olduğunu savunmuştu.
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Öcalan'ın koşullarının Kürt sorununun çözümü açısından önemli olduğunu, "Kürtlerin gözü kulağı İmralı'da" diyerek ifade etmiş, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), sivil toplum örgütleri ve siyasetçilerin yeni cezaevi koşullarını incelemesini istemişti. (TK)