Haberin İngilizcesi için tıklayın
İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) 33. İnsan Hakları Konseyi’nin Eylül ayı insan hakları oturumunda, sivil toplum örgütleri Türkiye’deki insan hakları ihlallerini konuştu.
TIKLAYIN - BM: GÜNEYDOĞU’DAKİ DURUMLA İLGİLİ İZLEME EKİBİ KURDUK
İnsan hakları örgütleri, dünkü 5. oturumda Türkiye’yi temel insan haklarına saygı duymaya çağırdı ve BM’yi Türkiye’de yaşananları yakından takip etmeye davet etti.
TIKLAYIN - BM’DEN TÜRKİYE’YE İNSAN HAKLARI VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ UYARILARI
PEN International’ın (Uluslararası Yazarlar Birliği) resmi internet sitesindeki bilgilere ve Dicle Haber Ajansı’ndan (DİHA) Serkan Demirel’in haberine göre, PEN International, Article 19, La Federation Internatianale des Ligues des Droits de l’Homme (Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu / FIDH) ve Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü / HRW) ifade özgürlüğü ve insan hakları konusundaki ihlallere dikkat çekti.
“OHAL sonrası ihlaller arttı”
Article 19 ve PEN International’ın ortak sunumunda, Olağanüstü Hal (OHAL) ilanı sonrasında ihlallerin ağırlaştığına dikkat çekildi.
İfade özgürlüğü örgütleri, basın özgürlüğüne ve Kürt basınına yönelik saldırıları hatırlattı. Türkiye’yi basın özgürlüğüne ve temel insan haklarına saygı duymaya çağırdılar.
FIDH: Gözaltı, tutuklama, hak ihlalleri
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu adına konuşan Nicolas Agostini de “Türkiye’de avukatlar, akademisyenler, gazeteciler, üniversite öğrencileri gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Türkiye’nin güneydoğusunda ciddi insan hakları yaşanıyor” dedi.
Kürt sorunun barışçıl şekilde çözülmesi için iki tarafın da adım atması gerektiğini söyleyen Agostini, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin yakından takip edilmesi gerektiğini de ekledi.
HRW: BM yakından takip etmeli
İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcisi de Türkiye’de basına yönelik baskılara dikkat çekerek konuşmasına başladı.
HRW, BM’yi Türkiye’de yaşananları yakından takip etmeye çağırdı.
Türkiye BM temsilcisi
Sivil toplum örgütlerinin eleştirilerine cevap veren Türkiye’nin BM temsilcisi ise “Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu ve ülkede insan hakları ihlalleri yaşanmadığını, PKK’nin sivillere yönelik eylemler gerçekleştirdiğini” söyledi.
Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubunun raporuyla ilgili de “Çalışma Grubu'nun Türkiye ile ilgili raporunda PKK'nın bir terör örgütü olarak adlandırılmamasını esefle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum” demişti. (AS)