Şili, Arjantin ve Uruguaydaki tıp birlikleri işkenceye karşı durmak için bir arada hareket etmiş ve herhangi bir şekilde işkenceye ortak olmuş doktorlara disiplin cezası uygulanması konusunda çalışmış.
Suça sessiz bir biçimde ya da göstere göstere ortak olmak hem geriye yürüyen bir yaptırımı olması hem de ileriye dönük caydırıcılığı sayesinde engellenebilmiş...
Bir şifacı olarak toplumun yanında yer almak
Şili, Arjantin ve Uruguayda ulusal tıp birlikleri, tıbbi faaliyette bulunma izni verme yetkilerini baskı yönetimi döneminde işkenceye katılmış olan hekimlere yaptırım uygulamada kullandı.
İşkenceye katılan (işkence tasarlayan, zeminini hazırlayan, sorguda hazır bulunan, işkenceye ne zaman devam edilebileceği konusunda fikir veren ya da istismarı rapor etmeden hasta tedavi eden) hekimlerin ülke dahilinde tıbbi faaliyette bulunma izinleri kaldırılarak onlara yaptırım uygulandı. Bu disiplin cezası, son derece yüz kızartıcı ve mali açıdan kuşkusuz zarara uğratıcı oldu.
Tıp odaları, işkenceye dahil olmanın tıp etiğine ters düştüğünü ve ciddi anlamda mesleği kötüye kullanma teşkil ettiğini vurgulamıştı. Odalara göre hekimin toplumdaki güven telkin edici rolünü pekiştirmek için, işkencenin yanında değil, bir şifacı olarak toplumun yanında olması gerekliliği vurgulandı ve disiplin cezalarına gerek görüldü. Tıp birlikleri, gücünü insan hakları ihlalcilerine yaptırım uygulamada kullanarak bu tür uygulamaların güçlü caydırıcısı olmuş ve bu durumda ortaya çıkabilecek ciddi sonuçları tıp çevrelerine gösterdi. (ÇÖ/BB)
* ayrıntılı bilgi için:
İnsan Hakları Mücadelesinde Yeni Taktikler Projesi