CHP Osmaniye Cezaevi'yle ilgili olarak hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, cezaevine girişlerde tüm tutuklu/hükümlülerin çırılçıplak soyunduğu, soyunmak istemeyenlere zor kullanıldığı ve şiddet uygulandığı, üç kişilik odalarda dokuz kişi, sekiz kişilik odalarda 20 kişi kalındığı gibi bilgiler yer aldı.
Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ve Tunceli Millevtekili Hüseyin Aygün'den oluşan CHP heyeti 19 Mart'ta gittiği Osmaniye Cezaevi'ne dair hazırladığı raporda, cezaevinde yönetim tarafından keyfi uygulamalar yapıldığını ve çok önemli insan hakkı ihlalleri yaşandığı dile getirdi.
Müdürün cevapları
CHP'nin Osmaniye Cezaevi'yle ilgili raporunda, heyetin cezaevi müdürüyle yaptığı görüşmelere de değinildi.
Müdürün tutuklu/hükümlülerin ilk girişte çırılçıplak soyunmasının ve aynı şekilde açık veya kapalı görüşlerde yapılan olağanüstü aramaların da mevzuat gereği olduğunu belirttiği not düşüldü.
Ayrıca müdürün tutuklu/hükümlülerin A Takımı, kendilerinin ise 'robokop' dedikleri 10 kişilik bir acil müdahale ekibinin varlığını kabul ettiği dile getirildi. Ayrıca müdürün bu ekibin varlığını da mevzuata uygun olarak değerlendirdiği de belirtildi.
Rapora göre müdür heyete bu ekibin ayrı kıyafetlerinin olduğunu ve kendileri tarafından özel olarak eğitildiğini de söyledi.
Raporda konuyla ilgili olarak "Bu kişilerin nasıl seçildiği sorusunu cevaplayamayan müdür, başka hiçbir cezaevinde uygulanmayan bu yönteme neden başvurulduğu sorusunu da yanıtsız bırakmıştır" ifadeleri yer aldı.
Ayrıca cezaevinin giriş bölümünde ziyaretçilerin kimlik kontrolünün yapıldığı bölümün duvarındaki bir yazıdan da söz edildi.
"Asil insanlar idare eder / Aciz insanlar şikâyet eder / Basit insanlar iftira eder" yazısının cezaevinin "nasıl bir mantıkla yönetildiği hakkında önemli ipuçları verdiği" de raporda bulunan ifadeler arasında.
Dayak, ceza ve diğer hak ihlalleri
Heyet Osmaniye T Tipi Cezaevi İnceleme Raporu'nda görüşülebildikleri tutuklu ve hükümlülerin anlattıklarına da yer verdi. Bunların bazıları şöyle:
* Cezaevine girişlerde tüm tutuklu/hükümlüler çırılçıplak soyulmakta, soyunmak istemeyenler zorla soyulmakta ve şiddet uygulanmaktadır.
* Üç kişilik odalarda dokuz kişi, sekiz kişilik odalarda 20 kişi kalmaktadır. Yemek bile gruplar halinde yenmektedir.
* Hasta olanlar hastaneye aylar sonra gönderilmektedir.
* Dışarıda serbest olan gazete, dergi ve kitaplar içeriye alınmamaktadır.
* Tutuklu/hükümlülere şiddet uygulanması için adeta provokasyon yapılmaktadır. 22 Şubat 2012 tarihinde 26 ve 27. Koğuşlar basılmış ve buradakiler gardiyanlarca acımasızca dövülmüştür.
* İçeriden yazılan mektup ve dilekçelerin çok büyük bir kısmı ilgili yerlere ulaştırılmamaktadır.
* Banyo süreleri kısa, soğuk ve sıcak su kısıtlaması yapılmaktadır.
* Tutuklu/hükümlülere şiddet uygulanması için adeta provokasyon yapılmaktadır. 22 Şubat 2012 tarihinde 26 ve 27. koğuşlar basılmış ve buradakiler gardiyanlarca acımasızca dövülmüştür.
* Tutuklu/hükümlülerin kapalı görüşte bile sıkı bir aramadan geçirilmekte, ağız içi bile aranmaktadır.
* Birçok tutuklu/hükümlü açlık grevinde olduğu halde cezaevi yönetiminin tutumu yüzünden bu grev fiilen 'ölüm orucuna' dönüşmüştür. Açlık grevinde olanlara sadece su, tuz, şeker ve limon verilmektedir. Meyve suyu istenmesine rağmen verilmemektedir.
* 15 kişi süresiz açlık grevine başlamıştır. 19 Mart 2012 tarihi itibariyle sekiz kişi 26 gündür, yedi kişi ise beş gündür açlık grevindedir. 3-5 kişilik gruplar halinde dönüşümlü olarak açlık grevine destek olanlar da vardır.
* Günlük olarak sakal tıraşı olmayanlara disiplin cezası verilmektedir.
Acil talepler
Raporda "yaşama hakkından bile vazgeçmeyi göze alan tutuklu/hükümlülerin açlık grevini sonlandırmak için acil istekleri de sıralandı: Sayımların insani bir şekilde yapılması, kişilerin sakal tıraşı olmaya zorlanmaması, koridorda duvar dibinden yürütülmemesi, diğer tutuklu/hükümlüler ile sohbet hakkının tanınması, daha önce belirtilen şikâyetlerin dikkate alınacağının beyan edilmesi ve zamanla bunların da çözüme kavuşturulması. (YY)
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.