* Okuldan Haber Odasına (OHO) 2009 programının foto-galerisine ulaşmak için tıklayın.
IPS İletişim Vakfı ve SİDA desteğiyle yürütülen Okuldan Haber Odasına (OHO) programının katılımcısı genç gazeteciler OHO'dan okulda görmedikleri barış, yurttaş haberciliğini, hak odaklı haberciliği öğrenmeyi bekliyor.
Medya ve etik, gazetecinin özlük hakları ve medyada işlerin nasıl yürüdüğü ise diğer beklentileri.
Üçüncüsü düzenlenen ve dün (12 Temmuz) başlayıp 18 Temmuz'da sona erecek olan programa bu yıl 24 üniversitenin İletişim fakültelerinden ve siyaset bilimi, tarih bölümlerinden Haziran'da mezun olan 30 yeni gazeteci katılıyor.
"Ne yapacağıma karar vereceğim"
Nihal Giray (Yeditepe, Tarih): Aslında gazetecilik mezunu değilim, alanım tarih. Burada çok derli toplu, düzenli bir program var. Bilgi eksikliklerimi gidermek, gazetecilikle ilgili temel fikrimin olması için çok yararlı. Tarihte farklı bakış açılarına ihtiyaç var. Gazeteciliğin bakış açısı, gözlem, analiz bilgisi, deneyimi bana yararlı olabilir.
Berrak Sırma (Marmara, Radyo & Televizyon): 2. sınıftayım. Bu program alanımı seçmede, ne yapıp yapmayacağıma karar vermede yardımcı olacak. Her şeyin okulda gösterildiği gibi olmadığını düşünüyorum. TV, gazete, radyoları gezeceğiz. Sektörün içinde olanları göreceğim. Onların deneyimleri "daha gerçek". Bu programın önümü görmemi, başıma geleceği anlamamı sağlayacağını düşünüyorum.
"Aslında haber yapmayı bilmiyoruz"
İlknur Ekelik (Maltepe, Radyo, Sinema & Televizyon): Bu programın kariyerimle ilgili ufkumu açmasını umuyorum. Kendime iş olanakları sağlayabilmek önemli. Olaylara geniş bakmayı, farklı bakış açılarını harmanlamayı seviyorum. Aslında, haber yapmayı o kadar da iyi bilmiyoruz; magazinleştiriyoruz. Bu yanlış. Bu program, "haber nasıl yapılır"ın doğru yanıtını veriyor.
İbni Sina Ceyhan (Fırat, Radyo & Televizyon): 3. sınıftayım. Bir yandan da üniversitenin radyo televizyon haber merkezindeyim, haber sunuyorum. Bu program işin mutfağına dair yeni bilgi, deneyim edinmemi sağlayacak. Hak haberciliğini duymuştum, ayrıntılarını bilmiyordum. Emin olabilirsiniz, artık hak haberciliğinin peşinde olacağım.
Ferah Poyraz (Mersin, Gazetecilik): bianet'i zaten takip ediyordum ve bu programa katılmayı istiyordum. Yaygın medyada staj yaparken Tuzla'daki işçilerle ilgili bianet'te gördüğüm haberi göstermiştim. Farkında değillerdi. Ondan sonra o gazete Tuzla'ya muhabir gönderdi. Bu programda alternatif bilgi, deneyimleri, habere farklı bakış açılarını görme olanağı var. Ayrıca barış gazeteciliği de ilgimi çekti.
Aslı Özyurt (Koç, Tarih): Tarih mezunuyum ama gazetecilik yapmak istiyorum. Üniversitede gazetecilik bölümü yoktu. Tarihin bakış açısının kazandırdıklarını gazetecilikte kullanabilirim. Yaygın medyanın çok fazla etkisindeyiz. Ama asıl olan burada gördüklerimiz: Sesi duyulmayanların sesini duyurmak, gazeteciliğin bir derdi olanın işi olması gibi. Bağlam, habere bakış, dil, haberi bulmak ve yapmakla ilgili yeni şeyler öğreneceğimi düşünüyorum.
Ayşen Yavaş (Doğu Akdeniz, Gazetecilik): Mete Çubukçu'yla çok tanışmak istiyordum; burada oldu. Gazetecilerin özlük haklarıyla ilgili öğrendiklerim, haber merkezlerini gezmek çok olumlu. Keşke daha uzun bir program olsaydı.
"Meseleğe hazırlık için önemli"
Makbule Kayadibi (Lefke Avrupa, Gazetecilik): Zevkli bir gündü. Diplomayı daha yeni aldık. Mesleğe hazırlık için, deneyimli insanlardan bilgi almak çok önemli. Gazetecilerin özlük hakları ve işe giriş, iş görüşmesi süreçlerine dair gördüklerimiz de öyle.
Mesut Kurtuluş (Akdeniz, Halkla İlişkiler ve Tanıtım): Geçen yıl arkadaşım katılmıştı, çok faydalı oldu dedi yani fakültedekilerde elde edilemeyecek bir deneyim. Bir de İstanbul gibi bir yerde bu işin nasıl yapıldığını işin ustalarından dinleyecek olmak beni yeterince motive etti açıkçası.
Koray Yaşar (İzmir Ekonomi, Medya ve İletişim): Hocam Sevda Alankuş'un teşvikiyle katıldım. Teorinin mesleki yaşamda nasıl uygulanacağına dair bir fikir edinmek amacım, tabi buraya farklı üniversitelerden gelen insanlarla tanışmak, fikir alışverişinde bulunmak da önemli.
Ümit Altındere (İstanbul, Gazetecilik): Eğitim programından ilk kez bu yıl haberdar oldum, fakülte eğitimi yeterli değil, bu çalışma da yoğunlaştırılmış bir tür program. Burada bir hafta çalışmayla faydalı olacak bir şey de değil sonuçta, burada tartışılanları yaşam biçimi haline getirmek önemli. Yurttaş gazeteciliği, barış gazeteciliği diyoruz mesela, daha yaygın hale getirmek, iletişim fakültelerine taşımak gerek.
Perihan Dinler (İstanbul, Gazetecilik): bianet'i takip ediyordum ama geçen yıl haberdar oldum OHO'dan ve hemen katılmaya karar verdim. Açıkçası tam da hayal ettiğim gibi bir çalışma, mesleğe atılmadan önce ortamı görmek, gazetecilerle tanışmak, tek başımıza gidip elde edemeyeceğimiz bir deneyim.
"Okulda öğrenemediklerimi öğrenmeyi bekliyorum"
Özge Kolay (Yakındoğu, Gazetecilik): Barış gazeteciliği ve hak haberciliğini tek derste görmüş hızlıca geçmiştik. Şimdi nitelikli insanlarla bu konuları enine boyuna konuşacağız.
Selin Bayraktar (İzmir Ekonomi, Medya ve İletişim): Okulda öğrenemediklerimi burada öğrenmek istiyorum.
Abdullah Karlıdağ (Uluslararası Kıbrıs, Gazetecilik): Alternatif medyada işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmeyi umuyorum.
Emel Şen (Yaşar, Halkla İlişkiler Reklamcılık): Halkla İlişkiler mezunuyum ve gazeteciliğin nasıl yapıldığını öğrenmeye geldim.
Ayşe Yıldız (Atatürk, Gazetecilik): Ben burada "gazetecinin özlük hakları nelerdir, ifade özgürlüğü nedir?" bunları öğrenmeye geldim.
Pınar Avcı (Anadolu, İletişim): Çok farklı insanların farklı bakış açılarıyla bir arada olmaları ve hakimin dışında farklı fikirlerin çarpışmasının bana katkıda bulunacağına inanıyorum.
Damla Kayayerli (Marmara, Gazetecilik): Hak odaklı gazeteciliği öğrenmek, uygulamalı bir şekilde pratik etmek istiyorum. STK'lere, gazetelere, radyolara gideceğiz. Buralardaki işleyişi görmek benim için önemli. Ayrıca hafta boyunca değişik üniversitelerden gelen mezunların tecrübelerini dinleyeceğim.
Gülşah Güneş (Gazi, Gazetecilik): Mesleğe başlamadan önce tecrübeli gazetecilerin ve akademisyenlerin bana katkısı olacağını düşünüyorum. Hak odaklı haberciliğin yaygın medyada uygulanabilirliğini görmek/dinlemek istiyorum. Okulda öğrendiğimiz mesleğin icra edilebilirliğini görmek istiyorum. Ayrıca buradan çözümlerle ayrılmak arzusundayım.
"Doğru haber yazmayı öğrenmek istiyorum"
Zeynep Güner (Boğaziçi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler): Daha çok hak odaklı haberciliği ve doğru haber yazmayı öğrenmek istiyorum. Gazeteleri okurken sorunlar olduğunu fark ediyorum ama bunların adını koyamıyorum. Bu açıdan da yararlı olacağı kanaatindeyim.
Vahap Karakılıç (Ege, Radyo Televizyon ve Sinema): Egemen dilin ve haberciliğin dışında başka bir haber dilinin kurulabileceğini ve nasıl yaygınlaştırılabileceğini pratik etmek istiyorum.
Fatmanur Ayasun (Ege, Gazetecilik):Gazetecilerin meslekteki yüzleşme anlarını/alanlarını öğrenmek, toplumsal kodlarla, kendi önyargılarıyla nasıl başa çıkıp çıkamayacaklarını görmek istiyorum.
Çetin Ak (Kocaeli, Radyo Televizyon Sinema): Alternatif medya konusunda yapılanları ve yapılabilecekleri öğrenmek/tartışmak istiyorum.
"Sendikal haklarımı merak ediyorum"
Hatice Kaya (Ankara, Gazetecilik): Sendikal haklarım ve hak haberciliği konusunda bilgi edinmek istiyorum.
Deniz Turan (İstanbul Gazetecilik): Çeşitli üniversitelerden gelen insanlarla birlikte gazeteciliğe dair gerekli ve temel bilgileri edinmek istiyorum. Medya organlarına ve STK'lere yapacağımız ziyaretlerde onların işleyişlerini, yaşadıklarını görmek de zihin açıcı olacak.
Barış Mumyakmaz (Galatasaray Üniversitesi, Felsefe): Okuldan Haber Odası toplantılarına Türkiye'deki iletişim fakültesi mezunlarıyla buluşmak, onları görmek için katıldım diyebilirim. Akademisyenlerin ve mevcut gazetecilerin güncel gazeteciliğe bakışını öğrenmek de ayrıca bir neden teşkil ediyor. Sadece gazeteci olma amacı için değil geçmişe dönük değerlendirmeler yapabilmek için de bir şans olduğunu düşünüyorum."
Yusuf Körükmez (Selçuk, gazetecilik): Buradaki mesleğe yönelik bilgilerin okuldaki eksik formasyonu tamamlayacağını düşünüyorum. Ayrıca mesleğin nasıl işlediğini öğrenmek için de geldim. Burada okuldakinden daha eğlenceli bir öğrenme sürecine gireceğimizi düşünüyorum. Hem haberi yapılanın hem de haber yapanın hakları üzerine bilgilenmek de bir gazeteci adayı için önemli."
Ali Saylığ (Erciyes, Gazetecilik): bianet'i epeydir takip ediyordum, daha önce kadın odaklı habercilik kitaplarını da okumuştum, programda neler olacağına dair az çok fikrim vardı. OHO kolektif ve kapsamlı bir çalışma, benim için de önemli olan bu ortamda birkaç günlük de olsa deneyim edinmekti açıkçası.
OHO'ya katılan gazeteciler; Mete Çubukçu, Murat Çelikkan, Berat Günçıkan, Ahmet Tulgar, Tuğrul Eryılmaz, Burçin Belge, Esra Açıkgöz, İsmail Saymaz, Banu Güven, Demet Bilge Ergün ve Yücel Tunca sunumlar ve atölye çalışmaları yürütecekler.
Prof. Dr. Özden Cankaya, Prof. Dr. Sevda Alankuş, Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, Doç. Dr. Mine Gencel Bek, Doç. Dr. İncilay Cangöz, Öğr. Üyesi Dr. Atilla Özsever ve Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan'ın katıldığı programda habercinin özlük hakları üzerine iletişim hukukçusu Fikret İlkiz ve haklar ve medya üzerine de Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı konuşacak.
OHO programında genç gazeteciler Radikal, CNNTürk, Açık Radyo/Açık Gazete haber merkezlerini, İnsan Hakları Derneği (İHD), Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), Sosyal Hizmet Uzman Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nı (TGS) ziyaret edecekler. (EZÖ)
* Bu habere Ceyda Ulukaya, Cihangir Balkır, Bawer Çakır, Tolga Korkut ve Emine Özcan katkıda bulundu.