Karayipler Bölgesi'nin dokuz milyon nüfuslu yoksun ülkesi Haiti'de, önceki gece (12 Ocak) meydana gelen 7 şiddetindeki depremin 100 binlerce kişinin ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.
Amerika'daki Haiti kökenli yerel ve resmi sıfatlı liderleri, aynı akşam insani yardımın bölgeye ne şekilde götürüleceğini görüşmek için bir toplantı gerçekleştirdiler.
İPS Haber Ajansı'na göre, Brooklyn'den fizikçi Jean Claude Compas, "Amacımız ilk yardım değil, insani yardımda bulunmak. Küba, ABD, Venezüella ve Dominik Cumhuriyeti hükümetlerinin hepsi zaten kurtarma çalışmalarını gerçekleştiriyorlar" dedi.
1770'den beri yaşanan en güçlü deprem
Girişim, daha ziyade uzman sağlık ve mühendislerden oluşan 300 kişilik bir ekip oluşturarak, yabancı hükümetlerin çabalarına destek vermeyi ve çalışmalarını da haftasonu başlamayı hedefliyor.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre, merkez üssü Başkent Port-au-Prince'in 15 kilometre batısı olan ve yerin de 8 kilometre derininde gerçekleşen depremin, 1770'den beri bu ülke yaşanan en güçlü deprem olduğu belirtildi.
1946'da Dominik Cumhuriyeti'ni vuran 8.1 şiddetindeki deprem Haiti'yi etkilemiş, depremin yarattığı tsunami bu ülkede bin 790 kişinin ölümüne neden olmuştu.
"Tam bir felaket be kaos var"
Haiti'de birçok yetkili, depremin aralarında Cumhurbaşkanlık Sarayı'nın da olduğu, binlerce yapının yıkılmasına, bir çok yerde elektriklerin kesilmesine ve alt yapının da çökmesine neden olduğunu belirterek, genel durumla ilgiliyse, "Tam bir felaket be kaos var" diyorlar.
Yardım çalışmalarında yer alan Sara Fajardo'ya göre, başkentteki Catholic Relief Hizmetleri yetkilisi Karel Zelenka, telefon haberleşmesi kesilmeden önce ABD'deki meslektaşlarıyla yaptığı görüşmede, "binlerce kişi ölmüş olabilir" dedi. (EÖ)