* Fotoğraf: Canva / Port-au-Prince
Haitli gazeteciler Tayson Latigue ve Frantzsen Charles, pazar günü (11 Eylül) Karayip ülkesi Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'in Cité Soleil ilçesinde düzenlenen silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Latigue ve Charles, silahlı saldırıya maruz kalan yedi gazeteciden ikisiydi.
Gazetecilerin yaşadığı son saldırının 2022 yılında benzer şekilde yaşanan ikinci saldırı olduğuna dikkat çeken The Guardian, iki gazetecinin "çetelerin kontrolü altındaki bir gecekondu mahallesinde haber yaparken silahlı saldırıya uğradığını ve bedenlerinin yakıldığını" yazdı.
Haiti Bağımsız Gazeteciler Derneği'nin açıklamasına göre, gazeteciler, bölgede kötüleşen şiddet olaylarını araştırmak üzere Cité Soleil'de bulunuyordu. Gazeteciler Derneği'nden muhabir Dieudonné St-Cyr, Métropole Haiti radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, "gazetecilerin çatışan iki çete tarafından pusuya düşürüldüğünü" söyledi. St-Cyr, hayatını kaybeden gazetecilerin cesetlerinin henüz bulunamadığını söyledi.
Saldırıyı kınayan dernek, "Gazeteciler sadece işlerini yapıyordu. Hiçbir suç işlememişlerdi" açıklamasında bulundu.
Haiti Bağımsız Gazeteciler Derneği ayrıca yaşanan gazeteci cinayetlerinin "devletin yurttaşların canını ve malını koruyamadığının bir kanıtı olduğunu, bunun ise bir insan hakkı ihlali olduğunu" kaydetti.
Başbakan Ariel Henry de cinayetleri kınayarak hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına taziyelerini iletti.
Ocak 2022'de de başkent Port-au-Prince'in güneyindeki Laboule bölgesinde iki gazeteci haber takibi yaparken çete mensuplarınca öldürülmüştü.
Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Haiti 180 ülke arasında 70. sırada yer alıyor.
Haiti hakkında
Karayip ülkesi Haiti, son yıllarda artan şiddet olayları ve siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya. Eski Devlet Başkanı Jovenel Moïse'in Temmuz 2021'de öldürülmesinin ardından halefi Ariel Henry güvenlik durumunu geliştireceğini vaat etse de kaçırılma vakaları ve çete şiddeti devam ediyor.
Ağustos 2021'de binlerce kişinin hayatını kaybettiği 7,2 depremin hayat koşullarını daha da zorlaştırdığı ülkede, Moïse'in suikaste uğraması sonucu şiddet olayları da büyük bir artış gösterdi.
Güvenlik durumu ve siyasi krizlerin yanı sıra Haitili yurttaşlar yüksek enflasyon ve gıda güvensizliğinden de muzdarip.
Dünya Gıda Programı'nın (WFP) konuyla ilgili tahminlerine göre, Haiti'deki 1,3 milyon kişi "şiddetli açlık riski" ile karşı karşıya.
BBC'nin Haiti İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi verilerinden aktardığına göre geçen yıl 81 farklı ülkeden 1200'den fazla kişi kaçırılmıştı. Kuruluşa göre bu kişiler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada'dan 17 Hristiyan misyoner de vardı.
400 Mawozo, kaçırılan misyonerlerin her biri için bir milyon dolar talep etmiş, misyonerler dört ay sonra serbest bırakılmıştı. Fakat bu kişiler için fidye ödenip ödenmediği açıklanmamıştı.
TIKLAYIN - Sömürgecilikten günümüze: Haiti tarihi
(SD)