Beş yıllık "GAP Eylem Planı"nı açıklamak için Diyarbakır'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT'nin bir kanalını Türkçe dışı dillerde yayın için tahsis ettiklerini, bu kanalın yakında yayına geçeceğini açıkladı.
Hükümetleri döneminde medyanın Türkçe dışındaki dillerde yayına başladığını, TRT'den de Kürtçe, Çerkezce, Boşnakça, Zazaca ve Arapça yayının yapılabilir hale geldiğini ifade eden Başbakan, "Demokratikleşme ve insan yaşantısının geliştirilmesinde hükümetimizin kararlılığı sürecek. Sivil toplum kuruluşlarının (STK) geliştirilmesi bizim öncelikli arzumuz" diye konuştu.
Keser: Yayınımız aynı kısıtlamalarla sürüyor
Başbakanın konuşmasında Kürtçe yayın yapan kuruluş olarak atıf yaptığı Gün TV'nin Yayın yönetmeni Diren Keser, anadillerinde yayını kolay şartlarda yapmadıklarını, 25 Ocak 2004 tarihinde çıkarılan Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmeliğin bir çok kısıtlama getirdiğini anımsattı.
Başbakanın dört ay önce yaptığı konuşmaları tekrar ettiğini savunan Keser, "Konuşmada bir fark yok. Mevzuat değişikliği olmadığı için bir durum değişikliği de yok; aynı kısıtlamalarla yayınımızı sürdürüyoruz" dedi.
Haftalık dört saat, günlük 45 dakika süreyle yayın yaptıklarını ancak bu yayınlarının çocuklara yönelik ve Kürtçe öğretilmesine yönelik yapılamadığını kaydeden Keser, bunun haber, müzik ve geleneksel kültürle sınırlı tutulduğunu açıkladı.
Alt yazı zorunluluğunun kaldırılmasını isteyen Keser, "Kürtçe dört saatlik bir yayın İstanbul veya başka yerler için yeterli görülebilir ancak Diyarbakır için kesinlikle yetersiz" dedi.
"TRT'de Kürtçe haberler bayat, Diyarbakırlı Gün TV izler"
500 medya kuruluşu içerisinde Kürtçe yayın yapan tek kuruluş olduklarını vurgulayan Keser, yasalardaki kısıtlamalar nedeniyle başka kuruluşların da Kürtçe yayına geçmeye cesaret edemediklerini söyledi.
TRT'de tahsis edilecek bir kanalda Türkçe dışı dillerde ve Kürtçe olarak da yayın yapılmasıyla ilgili Başbakanın dile getirdiği vaade ilişkin soruya Keser, "Bunun için ilk önce mevzuat değiştirilmeli" dedi.
TRT'nin Kırmançi dilindeki yayınını izlediğini ancak yayımlanan haberleri bayat bulduğunu açıklayan Keser, "Haberler güncel olmalı. TRT'nin olanakları göz önünde bulundurulduğunda yayınlar daha iyi olabilir. Ancak yine de, Diyarbakır'daki bir kişi, TRT'yi değil Gün TV'yi izler" diye konuştu.
Anadilde yayın kolay olmadı
Yerel ve ulusal medyaya farklı dillerde yayın yapma izni, 2004'te çıktı. 25 Ocak 2004'te Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik yayımlandı. RTÜK'ten izin alarak Kürtçe yayına başlayan dört kuruluştan sadece Gün TV bu yayınını sürdürüyor.
TRT Radyo 1 ve TRT 3 televizyonu, 7 Haziran 2004'ten itibaren Pazartesi günleri Boşnakça, Salı günleri Arapça, Çarşamba günleri Kırmanca, Perşembe günleri Çerkezce ve Cuma günleri de Zazaca yayına başladı. (EÖ/GG)