Fotoğraf: Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi kapsamındaki dijital kütüphaneden.
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, "Geçmişi Konuşmak, Barışa Alan Açmak" başlıklı çevrimiçi panel serisi kapsamında “30. Yılında Madımak Katliamı ile Yüzleşmek” panelini düzenliyor.
Yeni panel serisinde, dünyada ve Türkiye’de hakikat ve adalet arayışı, hafıza sahaları, hafızalaştırma, onarıcı adalet ve toplumsal barışa dair farklı deneyim ile yaklaşımlar ile bunların etkileri konu edilecek.
Dört panelden oluşacak serinin, Madımak Katliamı konulu ikinci oturumu 14 Haziran Çarşamba günü saat 18.00’de çevrimiçi olarak düzenlenecek.
Hafıza Merkezi’nden Emel Ataktürk’ün moderatörlüğündeki panelde, Madımak Katliamı tanığı ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Madımak Komitesi üyesi Ali Çağan, belgesel film yönetmeni, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin Koordinatörü bilgisayar mühendisi Eylem Şen, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanlık görevini sürdüren Hüseyin Mat, Madımak Katliamında katledilen Handan Metin’in ablası Şehriban Metin, dosyanın avukatlarından, hukukçu ve siyasetçi Şenal Sarıhan söz alacak.
Panele katılmak için buradan kayıt olabilirsiniz. (Zoom bağlantısı)
Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi
Otuz yıldır cezasız bırakılmış olan Madımak Katliamına ilişkin adalet arayışının hala devam ettiğini ifade eden Hafıza Merkezi, panelde katliamın ardında bıraktığı hafızayı farklı açılardan ele almayı ve bu hafızayı farklı yöntemlerle canlı tutan öznelerle bir araya gelmeyi planlıyor.
TIKLAYIN - Madımak Katliamı, dijital kütüphanede
Panelde, Avrupa Aleviler Birliği Konfederasyonu’nun desteğiyle hayata geçirilen Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesini, projenin sahipleri anlatacak.
Madımak Katliamı için hazırlanan bir sanal müze projesi olan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’ni, proje yürütücüleri, kayıp yakınları, katliamın tanıkları ve katliama ilişkin adalet mücadelesini yürüten avukatlar konuşacak.
Proje, Madımak Katliamının gerçekleşmesine zemin hazırlayan ideolojik, hukuksal, siyasal yapıyı tartışmaya açmak, devletin kurumları ve kamu görevlilerinin sorumluluğu görünür kılmayı amaçlıyor.
“Geçmişi Konuşmak, Barışa Alan Açmak” hakkında
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, çevrimiçi panel serisini şöyle açıklıyor:
“Türkiye’de yeni bir barış sürecinin doğması ihtimalinin de mümkün göründüğü önemli bir sürecin eşiğinde olduğumuz bugünlerde, geçmişle yüzleşme ve onarıcı adalet kavramları hem sivil hem siyasi alanda konuşulmaya devam ediyor. Bu sesi daha çok yükseltmek amacıyla dört farklı oturumda adalet ve hafızalaştırma alanlarında mücadeleler vermiş, köklü birikimlere sahip öznelerin ve eleştirel araştırmacıların çalışmalarını görünür kılarak toplumsal hafıza, adalet arayışı, hafızalaştırma, sanat ve onarıcı adalet gibi meseleleri daha geniş bir kesimle birlikte tartışmayı hedefliyoruz. Dünyada ve Türkiye’de adalet arayışı, toplumsal barış ve adaletin hem cezalandırıcı hem de onarıcı mekanizmaları ile ilgili farklı yaklaşımlara ilişkin yeni alanlar açacağımızı ümit ediyoruz.”
Merkez, Memorialize Turkey inernet sitesinde de Türkiye’de ağır insan hakları ihlallerine uğrayan birçok grup ve bireyle ilgili oluşturulan hafızalaştırma projelerini derliyor.
(AS)